U trendu

Inflacija u SAD 9,1 posto u junu, potukla prognoze

VAŠINGTON – Inflacija u Sjedinjenim Državama, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u junu za 9,1 posto na godišnjem nivou, što je iznad svih prognoza analitičata i ekonomista koji su u proseku predviđali stopu od 8,8 procenata.

Tako je jun postao još jedan mesec s najbržim rastom inflacije od novembra 1981, izvestava CNBC.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete promenljive cene hrane i energije, porasla je za 5,9 odsto na godišnjem nivou. Bazna inflacija je dostigla vrhunac od 6,5 procenata u martu i od tada se smanjuje.

U odnosu maj, potrošačke cene su zabeležile rast od 1,3 posto u junu, dok je bazna inflacija povećana za 0,7 procenata.

„Američka inflacija je iznad 9,0 odsto, ali ono što je zaista zabrinjavajuće za Federalne rezerve je opseg izvora cenovnih pritisaka. S obzirom na to da ima malo znakova poboljšanja situacije s ponudom, teret je na FED-u da putem podizanja kamata ukoči rast potražnje kako bi ona bolje odgovarala uslovima ponude. Pretnja od recesije se povećava“, kaže DŽejms Najtli, glavni međunarodni ekonomista ING banke.

Cene energenata su porasle u junu za 7,5 posto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 41,6 procenata. Hrana je poskupela za 1,0 odsti u odnosu na maj, a troškovi smeštaja, koji učestvuju sa oko jednom trećinom u potrošačkoj inflaciji, porasli za 0,6 posto za mesec dana i za 5,6 procenata na godišnjem nivou.

Najveći deo rasta inflacije potekao je od cena benzina, koje su skočile za 11,2 posto na mesečnom nivou i za čak 60 procenata na godišnjem. Cene električne energije su ojačale za 1,7 posto u odnosu na maj i za 13,7 podsto u odnosu na jun 2021, dok su cene novih i polovnih vozila zabeležile mesečni rast od 0,7 i 1,6 procenata, respektivno, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar