U trendu

Inflacija u SAD nastavila galop u junu na 5,4% međugodišnj

VAŠINGTON – Inflacija je SAD-u je porasla u junu najbržim tempom u poslednjih skoro 13 godina, usled skoka cena polovnih vozila i poskupljenja hrane i energije, izvestilo je danas Ministarsvo za rad.

Indeks potrošačkih cena je porastao za 5,4 posto u odnosu na godinu isti mesec godinu dana ranije, na najviši nivo od avgusta 2008, neposredno uoči izbijanja globalne finansijske krize. Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons očekivali su da će inflacija iznositi 5,0 procenata, prenosi CNBC.

Kada se izuzmu volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija iznosi 4,5 odsto na godišnjem nivou, što je njen najoštriji rast od septembra 1991.

Na mesečnom nivou, opšta i bazna inflacija beleže rast od 0,9 procenata, naspram očekivanog povećanja od 0,5 posto.

Cene fjučersa na Vol Stritu su pale nakon objave ovog izveštaja, dok su prinosi na državne obveznice beležili mešovito kretanje.

U odvojenom izveštaju statističke službe Ministarstva za rad napominje se da se veliki mesečni rast potrošačkih cena pretvoriou negativne realne zarade radnika.

Realne prosečne zarade po satu su prošlog meseca opale za 0,5 procenata, pošto je povećanje prosečne zarade po satu od 0,3 posto više nego zbrisano skokom indeksa potrošačkih cena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.