U trendu

Inflacija u SAD porasla u septembru 6,2% na godišnjem nivou

VAŠINGTON — Indeks potrošačkih cena robe i usluga za ličnu potrošnju porastao je u Sjedinjenim Državama za 6,2 odsto u septembru na godišnjem nivou, po istoj godišnjoj stopi kao u avgustu, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Potrošačke cene su u septembru, u odnosu na avgust, porasle za 0,3 prorenta, izvestila je agencija AP.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene energije i hrane, a koju Federalne rezerve uzimaju kao važan parametar prilikom odlučivanja o ključnoj kamati, ubrzala je rast u septembru na 5,1 odsto na godišnjem nivou sa 4,9 procenata u avgustu. Na mesečnom nivou, bazna inflacija je porasla za 0,5 posto.

Izveštaj ministarstva je takođe pokazao da su Amerikanci prošlog meseca povećali kupovine robe i usluga uprkos visokim cenama. Privatna potrošnja porasla je za 0,6 odsto od avgusta do septembra, a prilagođenja za stopu inflacije povećana je za 0,3 posto.

Agencija „Blumberg“ konstatuje da su snažno tržište rada, solidan rast plata i ranije ušteđen novac, pomogli Amerikancima da prebrode povećanje cena svega – od namirnica do kirija – ali da je pitanje koliko dugo će potrošači i njihove finansije moći da izdrže poskupljenja.

Dodaje da pojedine kompanije beleže promene u ponašanju kupaca u vidu smanjenja ili odustajanja od kupovine – te da je nedavno istraživanje Kancelarije za statistiku pokazalo da četiri od 10 domaćinstava kažu da im je bilo donekle ili veoma teško da pokriju uobičajene troškove.

Uporno visoka stopa inflacije, skoro najgora u poslednje četiri decenije, pojačava pritisak na Federalne rezerve (FED) da nastave sa agresivnim podizanjem ključne kratkoročne kamatne stope kako bi se rast cena stavio pod kontrolu.

FED je prošlog meseca povećao referentnu kamatu za tri četvrtine procentnog poena treći put zaredom, a očekuje se da će sledeće nedelje to učiniti po četvrti put.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar