U trendu

Inflacija u SAD porasla u septembru 6,2% na godiĆĄnjem nivou

VAĆ INGTON — Indeks potroĆĄačkih cena robe i usluga za ličnu potroĆĄnju porastao je u Sjedinjenim DrĆŸavama za 6,2 odsto u septembru na godiĆĄnjem nivou, po istoj godiĆĄnjoj stopi kao u avgustu, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Potroơačke cene su u septembru, u odnosu na avgust, porasle za 0,3 prorenta, izvestila je agencija AP.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene energije i hrane, a koju Federalne rezerve uzimaju kao vaĆŸan parametar prilikom odlučivanja o ključnoj kamati, ubrzala je rast u septembru na 5,1 odsto na godiĆĄnjem nivou sa 4,9 procenata u avgustu. Na mesečnom nivou, bazna inflacija je porasla za 0,5 posto.

Izveơtaj ministarstva je takođe pokazao da su Amerikanci proơlog meseca povećali kupovine robe i usluga uprkos visokim cenama. Privatna potroơnja porasla je za 0,6 odsto od avgusta do septembra, a prilagođenja za stopu inflacije povećana je za 0,3 posto.

Agencija „Blumberg“ konstatuje da su snaĆŸno trĆŸiĆĄte rada, solidan rast plata i ranije uĆĄteđen novac, pomogli Amerikancima da prebrode povećanje cena svega – od namirnica do kirija – ali da je pitanje koliko dugo će potroĆĄači i njihove finansije moći da izdrĆŸe poskupljenja.

Dodaje da pojedine kompanije beleĆŸe promene u ponaĆĄanju kupaca u vidu smanjenja ili odustajanja od kupovine – te da je nedavno istraĆŸivanje Kancelarije za statistiku pokazalo da četiri od 10 domaćinstava kaĆŸu da im je bilo donekle ili veoma teĆĄko da pokriju uobičajene troĆĄkove.

Uporno visoka stopa inflacije, skoro najgora u poslednje četiri decenije, pojačava pritisak na Federalne rezerve (FED) da nastave sa agresivnim podizanjem ključne kratkoročne kamatne stope kako bi se rast cena stavio pod kontrolu.

FED je proơlog meseca povećao referentnu kamatu za tri četvrtine procentnog poena treći put zaredom, a očekuje se da će sledeće nedelje to učiniti po četvrti put.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.