U trendu

Inflacija u Šri Lanki se blago povukla u oktobru na 70,6%

KOLOMBOI – Inflacija u Šri Lanki je usporila u oktobru na 70,6 posto na godišnjem nivou sa rekordnog skoka od 73,7 procenata u septembru, prema današnjim zvaničnim podacima.

Inflacija cena hrane je u oktobru iznosila 80,9 odsto, a inflacija neprehrambenih proizvoda 61,3 odsto, navodi se u saopštenju Zavoda za statistiku zemlje, koju je pogodila najveća kriza u njenoj istoriji, prenosi Rojters.

Šri Lanka se skoro godinu dana bori sa oštrim rastom inflacije, koja je delimično izazvana najgorom finansijskom krizom u poslednjih sedam decenija.

Guverner Centralne banke Šri Lanke Nandalal Verasinge predvideo je da bi, ukoliko se bude nastavio sadašnji trend monetarne politike, inflacija mogla da padne na 4,0-5,0 odsto do kraja sledeće godine.

U nastojanju da ukroti cene i stabilizuje bankarsko tržište, centralna banka je ove godine podigla kamatne stope za 900 baznih poena. Njena poslednja odluka o monetarnoj politici za 2022. biće doneta u četvrtak.

Šri Lanka je postigla preliminarni dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom za o spasilačkom aranžmanu od 2,9 milijardi dolara, ali mora da dovede nacionalni dug na održivi kolosek i sredi svoje javne finansije da bi sredstva mogla da budu isplaćena.

Ova zemlja je pretrpela velike štete zbog kovida-19, koji je desetkovao posete turista i doznake njene dijaspore iz inostranstva. Nakon toga, dodatno je bila pogođena rastom cena nafte, populističkim smanjenjem poreza i sedmomesečnom zabranom uvoza hemijskih đubriva, što je uništilo poljoprivredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.