U trendu

Inflacija u Turskoj skočila na 61,14% međugodišnje u mart

ISTANBUL – Međugodišnja inflacija u Turskoj skočila je na nov 20-godišnji rekord od 61,14 odsto u martu, podstaknuta rastom cena energenata i robe nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba koji je pogošao posledice prošlogodišnjeg pada lire, pokazuju današnji zvanični podaci.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene u Turskoj su porasle za 5,46 procenata, saopštio je Turski statistički institut.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su mesečnu inflaciju od 5,7 odsto i međugodišnju od 61,5 procenata.

Lira je neznatno reagovala na ove statističke pokazatelje, spustivši se za 0,1 odsto prema dolaru na 14,7 lira, dok je prošle godine pala za 44 posto, a od početka ove godine je oslabila za 10 procenata.

Prema statističkim podacima, indeks proizvođačkih cena je u martu porastao za 9,19 posto na mesečnom nivou,, a na godišnjem za 114,97 odsto.

Prošlomesečni rast potrošačke inflacije bio je vođen skokom cena u sektoru transporta od 13,29 procenata, uključujući cene benzina, kao i poskupljenjima u obrazovnom sektoru, počev od udžbenika do školarina, za 6,55 posto.

Na godišnjem nivou, saobraćajni sektor je prednjačio sa skokom cena od 99,12 procenata, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića sa stopom rasta od 70,33 odsto, i nameštaja koji je skuplji za 69,26 posto.

Ekonomisti smatraju da će rast cena u Turskoj ostati visok u ostatku godine, pri čemu u proseku prognoziraju da će inflacija iznositi na kraju godine 52,2 odsto, dok su pre mesec dana u anketi Rojtersa očekivali stopu od 38 procenata.

Vlada je saopštila da će inflacija pasti sa sprovođenjem njenog novog ekonomskog programa, koji favorizuje niske kamatne stope radi povećanja proizvodnje i izvoza, i koji ima za cilj postizanje suficita na tekućem računu. Prema najavama vladinih zvaničnika, inflacija treba sledeće godine da padne jednocifren iznos.

Centralna banka Turske je na tri sastanka ove godine zadržala referentnu kamatnu stopu na 14 odsto i poručila da će prioritet njenih mera biti „lirizacija“ tržišta u nastojanju da podrži nacionalnu valutu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar