U trendu

Inflaciona očekivanja privrednika povećana na šest odsto

BEOGRAD – Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, prema rezltatima ankete agencije Ipsos iz decembra, nastavljaju da se kreću u granicama inflacionog cilja Narodne banke Srbije (3 ± 1,5 odsto), pa tako predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u decembru 2022. biti na nivou od 4,5 odsto.

Sa druge strane, inflaciona očekivanja privrednika u decembru su povećana na 6,0 odsto, što se u velikoj meri može povezati sa energetskom krizom i neizvesnošću u vezi s cenom električne energije u vreme sprovođenja ankete, objavila je NBS.

Takođe, viša inflaciona očekivanja privrednika najverovatnije su posledica i cenovnih pritisaka i po pitanju cena ostalih inputa u proizvodnji i po pitanju cena sopstvenih gotovih proizvoda i usluga.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede usidrena u granicama inflacionog cilja i kreću se u rasponu od 3,0 odsto do 4,0 odsto.

Rezultati ankete ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda aktuelnu višu inflaciju percipiraju kao privremenu, što je ujedno i ocena NBS, kao i većine vodećih centralnih banaka u svetu.

Usidrenost inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz januara ove godine, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred niža su i iznose 3,5 odsto.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (vremenske serije, metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na internet stranici NBS u odeljku Publikacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar