U trendu

Infosec: Udruženim naporima do sajber bezbednosti Balkana

BEOGRAD – Region Balkana treba da nastavi procese digitalizacije, a u tom procesu su od presudnog značaja zajednički napori za zaštitu digitalne infrastrukture i sajber prostora, generalni je zaključak sa ovogodišnje, 10. po redu, konferencije Infosec Lite 2020.

Konferencija pod nazivom „Plovite kroz nepoznato – bezbedno“ (Navigating the unknown – securely), koja je prvi put održana u virtuelnom formatu, okupila je brojne regionalne stručnjake za informacionu bezbednost, naučnike, stručnjake Vlade Srbije i goste iz Kanade, koji su govorili o izazovima i porastu rizika u sajber domenu usled krize uzrokovane pandemijom virusa kovid-19.

Prema saopštenju organizatora Infosec-a, kompanije TeleGrup, na dvodnevnom skupu je istaknuto da s digitalizacijom, koja je pokrenula inovacije i ubrzala rast ekonomije, ipak raste i opasnost od sajber pretnji.

Zbog toga je ključ u sigurnosti digitalne infrastrukture i hvatanju u koštac sa ovim izazovima.

Konferenciju je onlajn pratilo više od dve stotine predstavnika stručne javnosti, kao i brojni studenti univerziteta iz regiona, te je formirana zajednica od poverenja koja omogućava važnu razmenu iskustava.

Tokom konferencije razgovarano je o globalnom kontekstu i uticaju pandemije na globalnu bezbednost, a poseban fokus bio je na refleksiji na region Balkana i ulozi sajber bezbednosti u „novom normalnom“ vremenu kada radimo i komuniciramo putem interneta.

Takođe je bilo reči o ubrzanim promenama u upotrebi tehnologija veštačke inteligencije (AI) i Strategiji Srbije za razvoj veštačke inteligencije za period 2020 – 2025. godine.

Iskusni globalni igrači podelili su svoja mišljenja o trendovima i inovacijama, a konferenciju su zaključili panelisti iz Kanade predočivši informacije koliko su Kanada i Amerika, upravo zbog prelaska na digitalno poslovanje, još više povezane pametnim transportom, lancima isporuke, naučnim razvojem, saradnjom i stremljenjima ka sajber zaštiti. Istaknuto je da je tržište Kanade, druge po veličini zemlje u svetu, sada mnogo dostupnije.

Jedan od zaključaka učenika skupa bios je i da se prelaskom na rad od kuće umanjuju troškovi rada, i da je startup zajednica otvorena za partnere i investiranje u inovativne ideje iz celog sveta.

TeleGrup je prvu konferenciju Infosec pokrenuo 2011. godine u Bosni i Hercegovini, a u Srbiji 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.