U trendu

Infostud: Muškarci često direktori, retko domaćini

BEOGRAD – Povodom Međunarodnog dana muškaraca, koji se obeležava danas, portal Infostud podseća na rezultate Ankete o radnoj snazi za 2020. godinu Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima su muškarci u Srbiji dva puta češće na direktorskim ili funkcionerskim mestima nego žene.

Anketa, takođe, pokazuje da se tek nešto više od 15.000 muškaraca, od ukupno 2,8 miliona, izjasnilo da ima status domaćina, dok se kao domaćica izjasnilo više od 350.000 žena, od ukupno blizu tri miliona.

Muškarci, osim što su dva puta češće direktori, su i oni koji na poslu više kontrolišu nečiji rad, pa je među „kontrolorima“ 58,7 odsto muškaraca i 41,3 odsto žena.

Govoreći o tome zašto je na rukovodećim pozicijama više muškaraca nego žena, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović je za Infostud rekao da je teško tačno odgovoriti na to pitanje, ali da je činjenica da i to čini razliku kada su zarade u pitanju, jer su neka tradicionalno ženska zanimanja slabo plaćena, a na rukovodećim pozicijama koje su bolje plaćene je više muškaraca.

„Verujem da su u pitanju predrasude i tradicionalno vrednovanje muškog i ženskog rada“, ocenio je on.

S druge strane, Sarita Bradaš, iz Fondacije Centar za demokratiju, ocenila je da su i muškarci, kao i žene izloženi rodnoj diskriminaciji, pri čemu je izloženost žena raširenija.

„Podaci iz izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2020. godinu pokazuju da su 63 žene i 29 muškaraca povereniku podneli pritužbe po osnovu pola a najviše njih se odnosilo baš na oblast rada i zapošljavanja“, rekla je Bradaš.

Ocenila je da je svaki oglas u kojem se za posao traže isključivo muškarci ili žene diskriminatoran, a to je, kako je rekla, prvo iskustvo koje i žene i muškarci imaju sa rodnom diskriminacijom na tržištu rada.

Iz Infostuda navode da su njihov sajt Poslovi infostud u prvih 10 meseci ove godine češće posećivale žene, jer su činile 56,7 odsto posetilaca, u odnosu na 43,3 odsto muškaraca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar