U trendu

Infrastukturna saradnja EU i Japana

BRISEL – Zvaničnici Evropske unije i Japana potpisali su danas infrastrukturni sporazum s ciljem koordinacije transportnih, energetskih i digitalnih projekata koji povezuju Evropu i Aziju.

Do potpisivanje sporazuma je došlo, kako ocenjuje Rojters, jer obe strane traže alternativu velikim kineskim projektima koji su izazvali podozrivost Brisela i Tokija.

Sporazum, koji su potpisali japanski premijer Šinzo Abe i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, formalizuje učešće Japana u novom planu „povezivanja“ EU i Azije, koji će biti podržan sredstvima u visini od 60 milijardi evra iz garantnog fonda EU, razvojnih banaka i fondova privatnih investitora.

„Bilo da se radi o jednom putu ili jednoj luci, kada EU i Japan preduzmu nešto, mi smo u stanju da izgradimo održivu, na pravilima utemeljenu povezanost od Indo-Pacifika do Zapadnog Balkana i Afrike“, rekao je Abe na forumu EU-Azija u Briselu.

„Pomorska ruta koja vodi do Mediterana i Atlantika mora biti otvorena“, dodao je Abe, aludirajući tako, prema oceni Rojtersa, na potrebu da se spreče projekti koje svojim ogromnim deviznim rezervama finansira Peking koji dominira transportnim putevima.

Junker je, takođe, obećao da će pomoći izgradnju infrastrukture „bez planina duga“ ili oslanjanja „na jednu zemlju“.

To je, kako ocenjuje Rojters, bila „uvijena“ aluzija na projekte koje finansira Kina, a koji su gurnuli neke zemle centralne Azije i Balkana u dugove, nakon što su započele izgradnju mostova, puteva i tunela.

Britanska agencija u tom kontekstu spominje i da je projekat izgradnje auto-puta u Crnoj Gori koji treba da povežze jadransku luku Bar sa Beogradom, a koji finansira Kina, toliko zadužio Crnu Goru da ju je Međunarodni monetarni fond obavestio da ne može priuštiti završetak tog projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar