U trendu

Inovativna tehnoloska resenja na samitu u Budimpešti

BUDIMPEŠTA – Rano otkrivanje požara u cilju prevencije, smanjenje upotrebe vode, kao i pesticida u poljoprivredi, akustičko praćenje šuma i klimatskih promena, samo su neki od inovativnih 5G projekata koji su predstavljeni na samitu „Evropski dan inovacija 2022“ u Budimpešti.

Samit je okupio više od 250 predstavnika različitih industrija, ministarstava i akademske zajednice, koji su predstavili
značaj najnovijih tehnoloških rešenja.

Reč je o najistaknutijem samitu o tehnologijama u Evropi
koji organizuje kompanija Huawei, a ove godine fokus je bio na temi „Innovative for a Diverse Europe“, saopštili su iz kompanije.

Kompanija je na samitu predstavila inovaciona rešenja koja je u prethodnom periodu implementirala, kako bi ukazala koliko inovacije mogu da unaprede digitalizaciju, prelazak na upotrebu „zelene“ energije, očuvanje biodiverziteta, kao i pronalaženje i podržavanje talenata.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je Centar za razvoj i istraživanje kompanije Huawei koji se nalazi u Budimpešti, kao i najveći evropski logistički centar u blizini glavnog grada, od posebne je važnosti za Mađarsku.

„Ponosni smo što kompanija Huawei ulaže u nas, naše talente, ljude i obrazovni sistem. Istakao bih da su obe strane imale mnogo benefita od strateške saradnje potpisane pre deset godina, a mađarska vlada je spremna da je nastavi“, rekao je Sijarto.

Zvanični deo samita otvorio je predsednik odeljenja za odnose s javnošću i komunikacije kompanije Huawei Džef Vang, koji je objasnio zašto su nam danas više nego ikad potrebna inovativna rešenja.

„Taj proces jeste neizvestan, kao uostalom i budućnost svih nas, ali jedna stvar je sigurna – inovacije će biti ključne za kreiranje održive budućnosti. Radujemo se svakoj saradnji sa partnerima jer na taj način zajedno stvaramo pametniju, zeleniju i održivu Evropu“, izjavio je Džef Vang.

Upravo ova kompanija je kreator mnogih inovativnih 5G rešenja na starom kontinentu.

Kompanije Huawei i Nova sarađivale su u Grčkoj sa startapom „PROBOTEK“ na razvoju i implementaciji inovativnog rešenja za rano otkrivanje požara i intervenciju koristeći 5G mrežu, veštačku inteligenciju i dronove.

Cilj ovog pilot projekta, kako je rečeno na samitu, bio je
rešavanje društvenih, ekoloških i ekonomskih problema.

Slična ovom projektu jeste i saradnja nastala u Austriji
kada je kompanija Huawei sa firmom koja se bavi dronovima, Droneteć, razvila „pametno“ poljoprivredno rešenje.

Naime, zahvaljujući 5G tehnologiji, pronađen je način za smanjenje upotrebe vode, kao i pesticida, ali tako da je produktivnost zapravo povećana.

Na Smitu je predstavljen i sistemom akustičnog praćenja šuma, koji pokreće veštačka inteligencija.

Zahvaljujući ovom projektu može se proučavati uticaj klimatskih promena na biodiverzitet.

Zaključak ovogodišnjeg samita „Evropski dan inovacija 2022“ je da međunarodne organizacije, kompanije, privatni sektor, kao i vlade, treba da se udruže i da rade zajedno kako bi se podržala digitalna transformacija koja će doprineti kreiranju „pametne“, „zelene“ i održive budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar