U trendu

Inspekcija oduzela 65.000 falsifikata u periodu januar-septe

BEOGRAD – Tržišna inspekcija je u prva tri kvartala ove godine izvršila oko 1.700 nadzora u kojima je oduzeto oko 65.000 komada falsifikovane robe, rečeno je danas na konferenciji povodom završetka tvining projekta koji je sproveden u Srbiji u saradnji sa EU.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić je na završnoj konferenciji EU tvining projekta „Zaštita i sprovodenje prava intelektualne svojine u Srbiji“, koja je održana u Skupštini Srbije, rekao da je taj projekat pomogao Srbiji da unapredi kapacitete nadležnih organa u oblasti sprovodenja Sektora tržišne inspekcije u Ministarstvu trgovine, kao jednog od aktivnih organa u ovoj oblasti.

Takođe, naveo je da je projektom unapređen nivo saradnje između nadležnih organa i podržan rad koordinaciong tela.

Kandić je dodao da su razvijeni i IT alati kao mehanizmi koji će dalje doprinositi efikasnijem radu i omogućiti privrednim subjektima da ostvare zaštitu prava intelektualne svojine kao podsticaj ekonomskom razvoju, investicijama i kao doprinos zaštiti potrošača i javnom zdravlju.

Osvrnuo se na rad tržišne inspekcije i istakao da resorno ministarstvo ima odličnu saradnju sa MUP-om i Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

Naveo je da je saradnjom ovih institucija uočeno 13.000 oglasnih poruka, kojima se putem interneta i e- tgovine, nudi falsifikovana roba.

„Tržišna inspekcija nadzorom i proverama pored toga što suzbija sivu ekonomiju, štiti i konkurenciju, legalnu trgovinu i potrošače, jer je falsifikovana roba veoma opasna po naše građane“, poručio je Kandić.

Prisutnima na konferenciji obratili su se, pored državnog sekretara, i šef operativnog odseka II u Delegaciji EU u Srbiji Martin Klauke, pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine Lidija Stojanović, ambasadorka Danske u Srbiji Suzane Šajn, kao i šef sektora za ekonomiju u Ambasadi Nemacke Kristin Piplica.

Veličina i efekti falsifikovanja i piraterije su od takvog značaja da primoravaju vlade, preduzeća i potrošace na snažnu i održivu akciju, rečeno je na skupu.

Efikasnija zaštita i sprovodenje prava intelektualne svojine je od ključnog značaja u ovom pogledu, kao i potreba da se izgradi podrška javnosti u borbi protiv falsifikovanja i piraterije.

Tokom realizacije Tvining projekta, uspešno su realizovani zajednički napori i jaka saradnja na povećanju institucionalnih kapaciteta među relevantnim srpskim vlastima.

Na konferenciji je rečeno da se projekat fokusirao na jačanje zaštite i sprovodenje prava intelektualne svojine za potrošace i nosioce prava.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine Lidija Stojanović navela je da je projekat obezbedio dalje pravno usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa EU, obuke za relevantne institucije, kao i inicijative za podizanje svesti javnosti o značaju prava intelektualne svojine za Srbiju.

U izjavi za Tanjug rekla je da je projekat realizovao Danski zavod za patente i žigove i Nemačcka fondacija za međunarodnu
pravnu saradnju u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Navela je da je projekat finansirala Evropska unija sa budžetom od 1,5 miliona evra.

„Ovo je drugi projekat gde mi sarađujemo sa danskim patentnim zavodom. Ovo jesu veliki budzeti, ali svaki evro je tu iskorišćen za unapređenje administracije Srbije“, kazala je Stojanovićeva.

Što se tiče inovacija u ovoj delatnosti ona je rekla da je unapređen sistem internet istraga, kroz obuku inspektora i priručnike koji su dostupni na portalu E-inspektor.

Takođe, rekla je da se radi na aplikaciji AFA koja bi trebalo da omogući elektronsko podnošenje zahteva za zaštitu prava intelektualne svojine.

Stojanovićeva je dodala da je, kako bi se unapredio čitav sistem rada u ovom domenu, napravljena platforma za razmenu podataka, kojom se obezbeđuje razmena informacija kako između nadležnih organa u Srbiji, tako i na internacionalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar