U trendu

Inustrijska proizvodnja u julu porasla 1,7% međugodišnje

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji je porasla u julu za 1,7 posto u odnosu na jul 2020. godine, dok je u odnosu na prosek u prošloj godini povećana za 3,6 procenata, prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od početka januara do kraja jula, srpska industrija je zabeležila rast od 7,8 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

U julu je, na godišnjem nivou, rast zabeležen u rudarstvu za 7,1 posto, u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 1,6 odsto i prerađivačkoj industriji za 1,2 procenta.

Posmatrano po namenskim grupama, proizvodnja kapitalnih proizvoda je prošlog meseca porasla za 4,3 posto međugodišnje, proizvodnja energije je povećana za 4,3 procenta, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 3,1 odsto.

S druge strane, u julu je opala proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 18,3 procenta u poređenju sa istim lanjskim mesecom.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u julu je zabeležila rast od 1,0 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren pad od 0,2 procenta.

U odnosu na prosek u 2020, julska industrijska proizvodnja je, prema desezoniranim podacima, porasla za 3,2 posto, pri čemu je prerađivačka industrija skočila za 5,2 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.