Investiciona konferencija sa Slovenijom na leto ili jesen

BEOGRAD – Slovenija je jedan od ključnih investitora u Srbiji i u skladu sa tim dogovorili smo se da krenemo sa pripremama za investicionu konferenciju, rekla je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade i ministrom privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravkom Počivalšekom.

Matić je navela da će vreme održavanja konferencije zavisiti od razvoja epidemiološke situacije ali je za očekivati da se ona održi na leto a najkasnije početkom jeseni.

„Verujemo da će konferencija dati dodatno ubrzanje porastu investicija i to kako slovenačkih u Srbiji tako i srpskih u Sloveniji“ rekla je Matićeva i dodala da bi to moglo da se desi već od naredne godine.

Ona je navela da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije dobra, pa smo čak i prošle godine, u doba pandemije, ostvarili obim robne razmene od 1,6 milijardi evra.

„Verujemo da će se on i udvostručiti kada se epidemiološki uslovi poprave i poslovanje se bude odvijalo u povoljnijim uslovima“, rekla je Matićeva.
Govoreći o saradnji u turizmu istakla je da je Slovenija omiljena turistička destinacija za naše građane a i da Slovenci rado dolaze u Srbiju.

To dokazuje i podatak da građani Slovenije čine 5 odsto stranih turista koji dolaze u Srbiju.

Prema njenim rečima turizam će u narednom periodu biti usmeren pre svega na region.

Istakla je da su potencijali za saradnju Srbije i Slovenije u turizmu veliki, pre svega u regionalnim okvirima a onda i kroz zajednički nastup na drugim tržištima

Jedna od tema razgovora je bila i vakcinacija a Matićeva je navela da je Srbija po stepenu imunizacije među prvima u Evropi izuzimajući Veliku Britaniju.

Potpredsednik Vlade i ministar privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek je istakao da se Slovenija može ugledati na Srbiju koja je u toj oblasti napravila veliki iskorak.

Ocenio je da u budućnosti valja očekivati da potencijali za saradnju dve zemlje budu veći na svim poljima.

„Moramo rešiti pitanje prelaska granice i omogućiti da građani i jedne i druge zemlje nesmetano putuju i prelaze granice obe države“, rekao je on.

Dodao je da će se Slovenija truditi da se nađu evropska rešenja za ovaj problem a ako to ne bude moglo onda će se pristupiti bilateralnim razgovorima, kako bi se građanima omogućilo da kada se situacija sa kovidom smiri, granice lakše prelaze.

Počivalšek je izrazio zadovoljstvo razgovorima sa srpskom delegacijom i dogovorom da se, čim epidemija dozvoli, organizuje investiciona konferencija.

U prilog činjenici da je razmena dve zemlje dobra, naveo je podatke prema kojima je slovanačka strana u Srbiju izvezla roba u vrednosti oko 1,2 milijarde, dok je uvoz iz Srbije u Sloveniju iznosio 800 miliona evra.

„Dobra je i investiciona saradnja. U Srbiji ima skoro milijardu evra slovenačkih investicija, a srpskih u Sloveniji 250 miliona evra“, kazao je slovenački ministar.

Dodao je da 1.300 firmi iz Srbije ima svoje delove u Sloveniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.