U trendu

Inženjerka godine u Srbiji Lidija Tomić

Nagrada „Inženjerka godine“ za 2024. u Srbiji dodeljena je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) inženjerki vazdušnog saobraćaja Lidiji Tomić, koja je proglašena za najbolju među deset finalistkinja konkursa „Inženjerka godine“.

Tomić, koja je senior procesna inženjerka na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, izabrana je na drugom godišnjem konkursu u organizaciji PKS, Simensa i Udruženja „Inženjerka godine“, čiji je cilj da se inspirišu mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u tom sektoru.

Tomić je doktorirala početkom ove godine sa prosečnom ocenom 10 na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kao najmlađi doktorand pri Katedri za vazduhoplovna prevozna sredstva, a odbranila je prvi doktorat u srpskoj vazduhoplovnoj industriji i nauci na temu bespilotnih vazduhoplova i time je postala prva inženjerka u Srbiji koja je, koristeći naučnu metodologiju, istražila temu dronova kao pretnje po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

U fokusu izbora za inženjerku godine nisu bila inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja.

O tome ko će poneti titulu „Inženjerke godine“ za 2024. odlučivala su četiri žirija – finalistkinje, predstavnici mediji, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Predsednik udruženja „Inženjerka godine“ Rade Krajnović u obrazloženju nagrade naveo je da je žiri priču Lidije Tomić prepoznao kao inspiraciju mladima, da izazovu stereotipe i prepuste se studijama koje ih raduju i da nađu svoj put do inovacija koje će njih i društvo promeniti na bolje.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović naveo je da se ove godine za priznanje kandidovalo 80 inženjerki.

„Svet se menja velikom brzinom u tehnologiji. Živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva, što se ne može sve ispratiti ukoliko nemamo inženjere koji taj proces mogu da isprate. U Srbiji možemo da budemo zadovoljni brojem dama koje završavaju STEM nauke i mislim da smo daleko iznad proseka u svetu i u Evropi“, rekao je Vesović na svećanosti u PKS.

On je ukazao da je na globalnom nivou opao broj inženjerki za jedan odsto u prethodne tri godina, što kod u Srbiji nije slučaj.

Vesović je naglasio kako su inženerke neophodno da bi privreda mogla da napreduje i poručio kompanijama da omoguće ženama da usklade privatni život i karijeru, zato što takav pristup daje najbolje rezultate.

Direktorka Simensa za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar poručila je ženama da trud, istrajnost i težnja ka izvrsnosti uvek donose rezultate, kao i da su strast i predanost ključni faktori za postizanje uspeha.

„Znanje nam omogućava da pravimo izbore i donosimo odluke na osnovu dokaza i istraživanja i boljeg razumevanja sveta oko nas. Znanje podstiče i tehnološki i naučni napredak, pokreće progres“, kazala je ona.

Podsetila je da je Slovenija do sada imala šest izbora Inžnjerka godine, te po dva Hrvatska i Srbija, tako da je bilo 100 finalistkinja, dok je ukupno stiglo oko 500 prijava u sve tri zemlje.

Prva izabrana inženjerka godine u Srbiji Ana Petrović, koja je prošle godine ponela tu titulu ocenila je da je ova inicijativa veoma važna kako bi se poručilo mladima da biti inženjer ne znači samo programiranje i gradnju mostova, već da je to način na koji se gradi budućnost i kreiraju rešenja, podstiče tehnološki napredak i unapređuje život ljudi.

Kao jednu od ključnih satvari koja je presudile u odabiru budućih studija i zanimanja, ona je navela veliku mogućnost da se u inženjerstvu izrazi kreativnost, ističući da je to oblast u kojoj ima puno prostora za napredovanje.

Finalistkinjama je pročitana poruka ministarke za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Srbije Jelene Begović, koja je naglasila da su STEM nauke velika šansa za razvoj zemlje.

„U 21. veku uloga inženera i naučnika je od presudne važnosti za rešavanje globalnih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava, a koji utiču na svakoga na planeti. Vi ste te koje oblikujete budućnost, kreirate inovacije i predlažete rešenja za izazove sa kojima se suočavamo“, kazala je minisatrka.

Ona je podsetila da Srbija ima dugu istoriju u STEM obrazovanju i naglasila da je budućnost u rukama inženjerki.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.