U trendu

IO MMF posle pet sati bez odluke o Georgijevoj

VAŠINGTON – Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda završio je petosatni sastanak o budućnosti generalne direktorke Kristaline Georgijeve bez odluke, istakavši da će tražiti više informacija o tvrdnjama da je vršila pritisak na osoblje Svetske banke kako bi promenila podatke u korist Kine dok je bila izvršni direktor Svetske banke.

MMF je saopštio da je Odbor postigao značajan napredak tokom razmatranja skandala Svetske banke o nameštanju podataka, ali se složio da zatraži dodatna razjašnjenja detalja u cilju što skorijeg okončanja razmatranja tog pitanja, preneo je Rojters.

Za sada se ne zna da li će se Odbor ponovo sastati pre početka sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svetske banke naredne sedmice, na kojima bi Georgijeva trebalo da odigra značajnu ulogu u predstavljanju najnovijih ekonomskih prognoza globalnog zajmodavca.

Georgijeva je rekla da je odgovorila na sva pitanja odbora i da je na raspolaganju odboru po završetku revizije.

Ona je snažno negirala optužbe koje datiraju iz vremena kada je bila izvršna direktorka Svetske banke 2017.

Izvor iz francuskog Ministarstva finansija rekao je Rojtersu da Francuska planira da na sastanku Odbora izrazi podršku Georgijevoj.

Očekuje se da će Britanija, Nemačka i Italija, takođe, podržati Georgijevu, rekao je drugi izvor.

Ona je, takođe, dobila podršku afričkih ministara finansija.

Georgijeva je negirala navode iz nezavisnog izveštaja o njenoj navodnoj ulozi o skandalu sa nameštanjem podataka vezanih za Kinu u vreme dok je bila izvršni direktor Svetske banke, navodeći da u njima ima „fundamentalnih grešaka“ i „zamena teza“.

Ona je optužila kancelariju bivšeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima za manipulacije, tvrdeći da je njegova kancelarija predložila da se podaci Hong Konga uključe u rejting Kine u godišnjoj „Duing biznis listi“ za 2018. godinu, kako bi Kina bila na sedmom mestu.

Georgijeva se zbog izveštaja koji je na zahtev Odbora za etiku banke pripremila advokatska kancelarija Vilmer Hejli, suočava sa pozivima da podnese ostavku.

U izveštaju se navodi da su čelnici Svetske banke, uključujući Georgijevu, izvršili „neprikladan pritisak“ na svoje zaposlene kako bi poboljšali rang Kine u izveštaju banke „Doing Busineš 2018“.

Izveštaj je izazvao zabrinutost zbog uticaja Kine na Svetsku banku, prosuđivanja i odlučivanja Georgijeve i tadašnjeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.