U trendu

Iran će prihvatati plaćanja ruskom platnom karticom Mir

MOSKVA – Iran će uskoro početi da prihvata plaćanja ruskom platnom karticom Mir i postati još jedna država koja prihvata rusku alternativu za Viza i Masterkard kartice, izjavio je danas zamenik iranskog ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju Medhi Safari.

„Mislim da će ovaj sistem plaćanja uskoro biti aktiviran u Iranu“, rekao je Safari, prenosi Rojters, pozivajući se na izveštaj ruske agencije RIA novosti.

Moskva radi na jačanju veza s Teheranom otkako je 24. februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, pošto Kremlj, kojeg na Zapadu osuđuju zbog rata, nastoji da sklopi nova ekonomska i diplomatska partnerstva na drugim stranama, navodi britanska agencija.

Južna Koreja i Kuba su takođe nedavno počele da prihvataju platnu karticu Mir, što na ruskom znači i „mir“ i „svet“, a Ujedinjeni Arapski Emirati nameravaju da uskoro počnu s njenim prihvatanjem. Ova kartica takođe funkcioniše u popularnim turističkim destinacijama u Turskoj i Vijetnamu i nekim bivšim sovjetskim republikama.

I Rusija i Iran su pod teškim sankcijama SAD-a i Evropske unije, koje blokiraju njihov pristup ključnim delovima globalne finansijske infrastrukture.

Safari je takođe rekao da dve zemlje rade na stvaranju arternative SWIFT servisu za razmenu poruka koji podržava prekogranična plaćanja širom sveta. Nekoliko ruskih banaka je od 24.februara izbačeno iz SWIFT sistema,čije je sedište u Belgiji.

„Zemlje koje žele da dedolarizuju svoje transakcije moraju da imaju poseban sistem sličan SVIFT-u. Iranska i ruska strana su predložile opciju… Postigli smo veoma dobar dogovor na osnovu kojeg možemo da obavljamo devizne transakcije između dve zemlje“, kazao je Safari, prema izveštaju Ria novosti.

Kartice Viza i Masterkard koje su izdate u Rusiji prestale su da funkcionšu u inostranstvu nakon što su te dve najveće svetske mreže za obradu kartičnih plaćanja obustavile rad u toj zemlji početkom marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.