U trendu

Iranski tanker isključio uredjaj, 'nestao' s mape

Iranski naftni tanker koji je pod pritiskom sankcija SAD isključio je uredjaj za identifikaciju (AIS) tokom plovidbe u Sredozemnom moru, te se ne zna gde je, a nagdaja se da je na putu prema Siriji, javila je agencija AP.

Isključivanje uredjaja koji automatski emituju podatke o brodu i njegovom kretanju, u skladu je s praksom iranskih tankera da „nestankom s elektronske mape“ pokušaju da sakriju odredište gde će istovariti naftu čiji je izvoz zabranjen sankcijama protiv te zemlje.

Brod „Adrian Darja 1“, koji prevozi 2,1 milion barela iranske sirove nafte vrednosti 130 miliona dolara, isključio je uredjaj AIS u ponedeljak dok je bio 83 kilometra od obale Libana i Sirije, a plovio je ka severu, dok je letos bio nedelkjama zadržan u Gibraltaru.

Ranije je američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao da, po obaveštajnim informacijama, taj tanker plovi ka sirijskoj luci Tartus koja je blizu poslednje poznate lokacije broda, navela je agencija AP.

Praćenje kretanja brodova se oslanja na radio-signale „Automatskog sistema identifikacije“ (AIS) koji s broda stižu do kopnenih stanica, direktno ili posredstvom satelita.

AIS je počeo kao pomoć da se izbegnu sudari i nasukavanje u plitkim vodama i nije ni bio smišljen da bi se pratilo kretanje brodova širom sveta. Taj sistem je ipak prilagodjen za donekle pouzdano praćenje kretanja svetske flote od više od 50.000 trgovačkih brodova i hiljada drugih plovila, preneo je Radio „Slobodna Evropa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)