U trendu

Irska ce uloziti milijarde u obnovu kuća od loseg materijal

DABLIN – Irska će obezbeditii 2,2 milijarde evra za popravku i obnovu kuća koje su zbog nedovoljne regulative izgrađene od nekvalitetnog građevinskog materijala, objavila je irska vlada.

Novac će pokriti obnovu 7.500 domova, prvenstveno u severozapadnom okrugu Donegal, gde su porodice godinama vodile kampanju kako bi izborile pomoć, tvrdeći da im se zidovi zbog nekvalitetnog materijala urušavaju i krune „poput keksa od žitarica“.

Vladin program pomoći biće raspoređen na nekoliko godina i uključivaće namet građevinskom sektoru kojim bi država trebalo da obezbedi povraćaj 80 miliona evra godišnje, prenosi Rojters.

„To je značajna intervencija ministarstva finansija. Iako nismo zakonski odgovorni, smatram da država u tom pitanju ima moralnu obavezu…jer niko drugi neće uskočiti“, rekao je ministar stanovanja Darah O’ Brajen na konferenciji za novinare.

„Intervencija je izuzetna kada se uporedi s onima drugih država u rešavanju takvih pitanja“, dodao je O’Brajen.

Država će vlasnicima kuća i stanova izgrađenih nekvalitetnim materijalom isplaćivati najviše 420.000 evra po stambenoj jedinici, što bi prema ministrovim rečima trebalo da pokrije „više-manje sve troškove“.

Vlasnici su organizovali niz protesta pred parlamentom u Dablinu, tražeći od države da pokrije sve troškove, napominje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.