Ispitivanje nametanja cena motornih vozila u maloprodaji

BEOGRAD – Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je po službenouj dužnosti postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv privrednih društava Porše (Porsće) SCG Beograd, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik – ACM Preljina i Bros auto Niš, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma kojima se ograničava konkurencija na tržištu motornih vozila, piše na sajtu Komisije.

„Tokom analiziranja uslova konkurencije na tržištu prodaje i servisiranja motornih vozila tokom 2017, 2018, i 2019. godine Komisija je u dostavljenim ugovorima za prodaju automobila marke audi konstatovala prisustvo odredbe po kojoj uvoznik određuje cenu dalje prodaje automobila“, piše u saopštenju Komisije.

Konstatuje se da ovakva odredba može da naruši ili čak eliminiše cenovnu konkurenciju na nivou maloprodaje, odnosno cenovnu konkurenciju koja bi mnogla da postoji izmneđu dilera ovog brenda kada bi oni samostlano određivali cene u daljoj prodaji.

Najavljeno je da će zbog toga Komisija naročito ispitati da li su navedena preduzeća protiv kojih je pokrenut postupak u prethodnih pet godina određivala cene automobila marke audi u daljoj prodaji, što bi predstavljalo povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Komisija je pozvala sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjenica u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisiej za zaštitu konkurencije Savska 25/IV, Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.