U trendu

Isplata akontacije za restituciju 31. marta

BEOGRAD – Ministarstvo finansija podseća da će, u četvrtak, 31. marta, isplatiti akontaciju obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima, na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja, donetih od Agencije za restituciju.

Iz Ministarstva pozivaju sve koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, da to učine u najkraćem roku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, iznos akontacije je 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovima bivših vlasnika, a isplata će biti izvršena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli se na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.

Ministarstvo finansija naglašava da je, bez obzira da li se radi o bivšim vlasnicima, njihovim zakonskim naslednicima ili naslednicima preminulih primalaca obeštećenja, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije, potrebno dostaviti određenu dokumentaciju.

Do sada je 3.034 lica koja treba da dobiju akontaciju dostavilo potrebnu dokumentaciju, što je 65,5 odsto.

Od dokumentacije je potrebno dostaviti fotokopiju lične identifikacione isprave, radi utvrđivanja identiteta primaoca akontacije i fotokopiju dokumenta – platne kartice ili drugog zvaničnog dokumenta kojim se nedvosmisleno potvrđuje podatak o broju dinarskog računa na koji će biti izvršena isplata akontacije (ručno popunjeni podatak bez fotokopije dokumenta kojim se potvrđuje traženi podatak ne smatra se validnim dokumentom).

Za naslednike preminulih primalaca obeštećenja potrebno je dostaviti fotokopiju pravosnažnog rešenja o nasleđivanju, uključujući i gorenavedenu dokumentaciju navedenu, za svakog od naslednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.