U trendu

Isporuke gasa dostici ce s turbinom tehnolos. moguce grani

MOSKVA – Isporuke gasa gasovodom Severni tok 1 dostići će tehnološki moguće granice kada turbina, vraćena sa remonta, bude instalirana, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Znamo da i dalje ima problema sa drugim jedinicama, kojih je i Simens svestan. Turbina će, naravno, biti instalirana nakon što se obave sve formalnosti i isporuke će se nastaviti u onom obimu u kojem je to tehološki moguće“, odgovorio je Peskov na novinarsko pitanje da li će Gasprom sada moći da ugradi turbinu i da poveća isporuke gasa Evropi, prenosi Tas s.

On je takođe naveo da Rusija nije zainteresovana za potpuni prekid isporuka gasa evropskim zemljama, ističući da Moskva u velikoj meri garantuje energetsku bezbednost EU.

„Rusija za to nije zainteresovana. Rusija je odgovoran snabdevač gasom, i bez obzira na to šta kažu neki u Evropskoj komisiji, u evropskim prestonicama, u Sjedinjenim Državama – Rusija je bila, jeste i biće zemlja koja u velikoj meri garantuje energetsku bezbednost Evrope“, dodao je Peskov.

Portparol Kremlja je u tom kontekstu ocenio da su izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca da je Rusija nepouzdan dobavljač gasa u suprotnosti sa stvarnošću i istorijom evropskog snabdevanja ruskim gasom.

„Ove primedbe su u potpunoj suprotnosti sa stvarnošću i istorijom isporuka. I u najtežim trenucima ruska strana je nastavila da ispunjava svoje obaveze. Činjenica da je trenutno smanjen obim isporuka povezana je sa nelegitimnim ograničenjima koja su uveli sami Evropljani, posebno Nemačka“, rekao je Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar