U trendu

Istorijski maksimum soje-za suncokret budućeg roda 410 evra

NOVI SAD – Istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret obeležili su poslednjih sedam dana na Produktnoj berzi gde je ukupan promet
povećan za 14 procenata, a vrednost prometovane robe za 46 posto.

Cena sojinog zrna dostigla je 76 dinara po kilogramu bez PDV-a i obračuna kvaliteta što je maksimum ne samo u tekućoj ekonomskoj godini nego ikada zabeležen, navodi se u nedeljnom izveštaju.

Međunarodno tržište i cene, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova uljarica bude najtraženija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 1.720 tona.

Cena soje tokom nedelje kretala se u rasponu od 69 do 76 dinara sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda do kraja nedelje.

Ponderisana cena je iznosila 71,4 din/kg bez PDV-a, što je rast od 5,75 procenata.

Terminski ugovori za suncokret roda 2021. godine su realizovani po jedinstvenoj ceni od 410 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja, sa isporukom robe tokom septembra.

„S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju“, navodi se u izveštaju.

Kukuruz je prošle nedelje zadržao stabilan cenovni nivo bez značajnih oscilacija, a ponderisana cena bila je 23 dinara za kilogram bez PDV-a.

Cena pšenice zabeležila je silazni trend drugu nedelju za redom pa su, u zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su zaključeni na nivou cena od 21,3 do 21,5 din/kg bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je niža za 2,82 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar