U trendu

Istraga u SAD: Raketa Virdžina odstupila od putanje leta

VAŠINGTON – Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da istražuje zašto je raketa Virdžin Galaktika odstupila od utvrđene putanje pri povratku na Zemlju sa leta do ivice svemira 11. jula, u kojem je učestvovao osnivač kompanije, britanski milijardera Ričard Branson.

Povodom ove vesti, koju je objavio magazin NJujorker, portparol FAA je izjavio za Rojters da je letelica „odstupila od kursa letenja koji je odobrila Kontrola leta pri povratku na kosmički aerodrom Amerika“, dodajući da je istraga FAA u toku.

Iz Virdžin Galaktika su britanskoj agenciji priznali da je raketa odstupila od utvrđene putanje, ali da „nije letela izvan bočnih granica zaštićenog vazdušnog prostora“.

Kako su objasnili, došlo je do minimalnog „propadanja“ letelice ispod utvrđenog vazdušnog koridora u trajanju od samo jednog minuta i 41 sekundi, zbog snažnih vazdušnih struja na velikoj nadmorskoj visini, nakon čega se vratila na putanju.

Kompanija je dodala da „ni u jednom trenutku raketa nije letela iznad bilo kog naseljenog mesta niti je izazvala javnu opasnost“, te da Virdžin sarađuje sa FAA -om na rešavanju vazdušnog koridora za buduće letove.

Branson, koji je osnovao Vrdžin Galaktik 2004. godine, učestvovao je u julu u prvom letu s ljudskom posadom do ivice svemira, leteći na visini od preko 50 milja iznad pustinje u Novom Meksiku. On je tada izjavio da je ta misija prethodnica nove ere svemirskog turizma i poručio da je njegova kompanija spremna da započne komercijalne operacije sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar