U trendu

Istraživanje: Kina pretekla SAD po broju bogatih građana

VAŠINGTON – Kina je pretekla SAD po broju građana koji su u 10 odsto najbogatijih ljudi sveta, navodi se u godišnjem globalnom istraživanju švajcarske banke „Kredi suis“.

Broj Kineza sa bogatstvom većim od 110.000 američkih dolara (oko 98.000 evra) dostigao je 100 miliona, dok u SAD građana koji poseduju takvo bogatstvo ima 99 miliona, navodi se u izveštaju Instituta za istraživanje „Kredi suisa“ o globalnom bogatstvu, koje je preneo američki magazin „Forbs“.

U desetom po redu takvom izveštaju u kojem se prikupljaju podaci o pojedinačnom bogatstvu domaćinstava širom sveta, navodi se da je to bogatstvo tokom prošle godine poraslo za 2,6 procenata.

U tom rastućem trendu prednjače SAD, Kina i Evropa, dok je na listi zemalja kada je procenjivano pojedinačno bogatstvo punoletnih osoba prva Švajcarska, a odmah iza nje su SAD, Japan i Holandija, prenosi „Forbs“.

U izveštaju se navodi da u ovom trenutku na planeti ima 55.920 punoletnih osoba sa bogatstvom većim od 100 miliona dolara (oko 87 miliona evra) i 4.830 odraslih sa neto prihodima većim od 500 miliona dolara (oko 448 miliona evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.