U trendu

Istraživanje nafte u CG „pod lupom“ Energetske zajednice

PODGORICA – Sekretarijat Energetske zajednice je usvojio žalbu Koalicije 27 i najavio preispitivanje istraživanja ugljovodonika u Crnoj Gori u roku od najviše šest meseci, a rezultat tog procesa može biti suspendovanje određenih prava iz ugovora o istraživanju, izveštava portal CdM.

„Istraživaće se pitanja vezana za primenu Direktive o proceni uticaja određenih javnih i privatnih projekata na životnu sredinu u delu koji se odnosi na efikasan/značajan proces javnih konsultacija“, saopšteno je iz Koalicije 27, koja je podnela zahtev za pokretanje istražnog postupka.

.Takođe, posebna pažnja biće usmerena, dodaje se, na praćenje Opštih smernica klimatskih ciljeva za 2030. godinu za ugovorne strane Energetske zajednice (EZ), posebno uzimajući u obzir nove klimatske ciljeve Evropske komisije za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 posto do 2030.

„Dodatno, pratiće se i preporuke Ministarskog saveta EZ za izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova ugovornih strana“, navodi se u saopštenju.

Koalicija 27 je podnela žalbu za pokretanje postupka prema članu 90. Sporazuma EZ, nakon čega je Ministarski savet EZ zadužen da razmotri obrazložene zahteve, i utvrdi postojanje ozbiljnog i upornog kršenja obaveza po ovom Ugovoru od strane Crne Gore, objašnjava se u tekstu.

Prema saopštenju Kolaicije 27, „rezultat ovog procesa može biti donošenje odluke o suspendovanju određenih prava koja proizilaze iz primene ovog ugovora na dotičnu stranku“.

Iz te koalicije poručuju da im je drago da je Energetska zajednica imala sluha za probleme na koje ukazuju više od pet godina i dodaju da je „s druge strane, porazno da naša vlada ne želi da preispita zloupotrebu regulative učešća građana u procesima donošenja odluka, stane na kraj kršenju osnovnih ljudskih prava i razvoju nazadne ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima u vremenu klimatske, ekološke i socijalne krize“.

„Eksploatacija nafte i gasa iz podmorja Crne Gore nema društveni konsenzus, te nas vodi u sve dublju zavisnost od fosilnih goriva u kontekstu države sa skromnim finansijama i mogućnostima za zeleni oporavak i čistu energetsku i socijalnu tranziciju”, navodi Koalicija 27, a prenosi CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.