U trendu

Istraživanje pokazalo: Jug Srbije leži na – srebru i zlatu

Kanadska istraživačka firma „Medgold risorsis“ pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, pišu Večernje novosti.

„Ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom ‘Tlamino projekat’, pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama srebra po toni“, navodi list.

Nakon toga, kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje „Fortuna silver“, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra „San Hoze“ u Meksiku i peruansko ležište sreba „Kailoma“.

Kako navode Večernje novosti, prema tom sporazumu „Fortuna silver“, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata „Lindero“, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara.

Planirano je da od te sume dva miliona američkih novčanica bude potrošeno tokom ove godine.

Istraživanja se u Srbiji rade na površini od oko 200 kvadratnih kolometara.

Prema tom sporazumu, „Foturna“ bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u „Talmino projektu“.

(novosti.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar