U trendu

Italij: Zabrana sindikalnog delovanja kod kooperanta Ferarija

RIM – Jednom delu radnika koji rade za čuvenu fabriku luksuznih automobila “Ferari” iz Maranela blizu Modene, zaprećeno je oštrim disciplinskim merama ukoliko prisustvuju sastanku sindikata i da će im se u tom slučaju odsustvo sa radnog mesta računati kao neopravdano, piše list “Il Fato kotidijano”.

Radnici, pretežno magacioneri u odelenju kojim, u ime fabrike, upravlja jedan kooperant, obratili su Sindikatu i tuže poslodavce da su im smanjene plate, da se na radnom mestu ne poštuju anti-kovid mere, da deo plate primaju “na crno”, da preduzeće izbegava plaćanje poreza i da im se ne priznaje bolovanje.

Na ove optužbe iz direkcije “Ferarija” stiglo je objašnjenje da za “radne uslove zaposlenih magacionera odgovara kooperant, a ne fabrike” iako, podseća list, sav posao se obavlja upravo za “Ferari”.

Direktor kooperantske firme Domeniko Zapia, prema pisanju lista, pozvao je sve radnike da “prijave one koji vrše sindikalnu propagandu, ili psiho-fizički pritisak na radnike” i obećao da će “takvi biti primerno kažnjeni”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.