U trendu

Italija neće menjati ciljani deficit za 2020. godinu

RIM – Italija želi da postigne dogovor sa Evropskom komisijom o svojim spornim javnim finansijama bez postavljanja novog cilja budžetskog deficita za sledeću godinu, izjavio je danas za Rojters jedan visoki zvaničnik italijanske vlade.

Vlada u Rimu će smanjiti ovogodišnji ciljani deficit na 2,0 odsto ili na 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda u narednih nekoliko dana, sa prvobitnog targeta od 2,4 odsto postavljenog u aprilu, i nada se da će to dugoročno zadovoljiti Komisiju, naveo je isti izvor, koji je tražio da ne bude imenovan.

Za sledeću godinu, koaliciona vlada, koju čini Pokret pet zvezdica i stranka Liga, nije spremna da se obaveže na novi cilj, ali će umesto toga obećati da će smanjiti javnu potrošnju i ukinuti mnoge postojeće poreske olakšice, tvrdi isti izvor.

Aktuelni ciljani deficit za 2020. godinu iznosi 2,1 odsto BDP-a.

Evropska komisija je nedavno saopštila da je disciplinski postupak protiv Rima opravdan jer nije uspeo da smanji svoj veliki javni dug u 2018. godini, kao što je obećao. Komisija predviđa da će dug i u ovoj i u narednoj godini nastaviti da raste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.