U trendu

Italija: Očekuje se manja proizvodnja pirinča u drugoj po redu sušnoj godini

RIM – Proizvodnja pirinča u Italiji će se 2023. godine smanjiti, jer se poljoprivrednici suočavaju sa drugom zaredom sušnom godinom, pa su smanjili površinu pod tom kulturom na najnižu u poslednje dve decenije, upozoravaju poljoprivredne grupe.

Italija uzgaja oko 50 odsto pirinča proizvedenog u Evropskoj uniji i jedini je svetski uzgajivač vrsta pogodnih za rižoto kao što su Arborio i Karnaroli, preneo je Rojters.

Oko 94 procanata italijanskog pirinča se uzgaja u severnim regionima Lombardije, oko Milana, i Pijemonta, oko Torina.

Roberto Manjagi, generalni direktor državne agencije za istraživanja o pirinču Ente Nacionale Risi, rekao je britanskoj agenciji da će ove godine pirinač biti zasejan na najviše 211.000 hektara, što je najmanja površina u poslednje 23 godine.

„Malo je vode. Gledamo u nebo“, rekao je on.

Procenjuje se da će površina pod pirinčem ove godine biti manja za 7.400 hektara nego 2022. i za 16.000 nego 2021. godine.

Poljoprivredni lobi Koldireti napravio je sličnu procenu.

Izgledi u Lombardiji i Pijemontu su još crnji nego prošle godine kada je useve uništila suša, a proizvodnja pala za 17 posto, kazao je Manjagi.

U pokrajini Pavia u Lombardiji, poznatoj upravo po pirinču za rižoto, proizvodnja je smanjena za 16 odsto.

Nivo vlage u tlu još se nije oporavio od prošlogodišnje suše, a trenutna količina snega u italijanskim Alpama niža je nego prošle godine, izjavio je Andrea Toreti, stručnjak za poljoprivredu u Zajedničkom istraživačkom centru Evropske komisije.

„Sadašnji manjak teško ćemo nadoknaditi prolećnim padavinama“, kazao je Toreti.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je u utorak u parlamentu da radi sa regionalnim i gradskim vlastima na nacionalnom planu za vodu kako bi poboljšala infrastrukturu novim tehnologijama i podigla svest javnosti o potrebi štednje vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar