U trendu

Italija priprema finansijski padobran za Alitaliju

Aviokompanija Alitalija dobiće od Vlade Italije kredit za premošćavanje da bi mogla da radi dok joj se traži novi vlasnik, rekao je danas ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda.

Kalenda je rekao za rimski Radio 24 da bi zajam od 300 do 400 miliona evra održao tu kompaniju na površini narednih šest meseci dok je u stečajnom postupku.

Alitalija je na ivici bankrota pošto su njeni zaposleni u utorak odbacili plan Vlade za restrukturiranje kojim bi ta kompanija dobila dve milijarde evra pomoći od svojih suvlasnika – Etihada (49 odsto) i konzorcijuma italijanskih firmi i banaka koji su vlasnici (51 odsto).

Zaposleni su odbacili taj predlog jer je predvijao ukidanje 1.700 od ukupno 12.500 radnih mesta i smanjenje plata.

Upravni odbor Alitalije je juče zatražio od italijanske države da joj postavi stečajnog upravnika koji bi bio zadužen da nadje kupca ili da organizuje likvidaciju firme.

Upitan da li je nemačka kompanija Lufthanza zainteresovana za kupovinu Alitalije, ministar Kalenda je odgovorio „Nadam se!“ i dodao da bi „Bilo zanimljivo da se to ispita“.

Etihad je danas u saopštenju izrazio žaljenje zbog odbijanja programa restrukturiranja.

Po italijanskim medijima, bankrot Alitalije doveo bi u opasnost 20.000 radnih mesta: 12.500 zaposlenih u toj kompaniji i 8.000 kod njenih kooperanata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.