U trendu

Italija prodaje Lukoilovu rafineriju na Siciliji

RIM – Ministarstvo industrije Italije saopštilo je danas da je nekoliko domaćih i međunarodnih investitora zainteresovano za kupovinu Lukoilove rafinerije nafte na Siciliji, koju je vlada ranije stavila privremeno pod državnu kontrolu.

U saopštenju se dodaje da su razgovori o prodaji imovine u toku i da su potvrdili vrednost te fabrike, prenosi Rojters.

Zbog strateške uloge koju ima za Italiju, ta rafinerija podleže tzv. režimu „zlatne klauzule“, navelo je ministarstvo.

Ta klauzula daje vladi pravo nadzora nad transakcijama u strateškim industrijama i ovlašćenje da uslovi takve transakcije ili stavi veto na njih u slučaju pretnje po nacionalnu ekonomiju ili bezbednost.

Portal Moskou Tajms je objavio prošle nedelje da je Italija stavila rafineriju u vlasništvu ruskog naftnog giganta Lukoila pod privremenu državnu upravu kako bi izbegla njeno zatvaranje i obezbedila snabdevanje energijom.

Rafinerija ISAB, jedna od najvećih u Evropi, bila je u opasnosti da obustavi proizvodnju zbog embarga Evropske unije na uvoz ruske sirove nafte morskim putem, koji je stupio na snagu 5. decembra.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je navela tada u kratkom saopštenju da ta „vanredna intervencija ima za cilj da zaštiti kako taj strateški nacionalni energetski centar, tako i nivo zaposlenosti koji je toliko važan za Siciliju i celu zemlju“.

„Privremena uprava“ u rafineriji će, prema nekim izvorima upućenim u materiju, trajati najviše 12 meseci, preneo je ruski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.