U trendu

Italija rizikuje transportnu blokadu zbog kovid potvrda

RIM – Italija se sutra može suočiti sa transportnom blokadom, jer su lučki radnici i udruženja cestovnih autoprevoznika najavili štrajk kao protest zbog vladine odluke da uvede “zelenu propisnicu” (potvrdu o vakcinaciji protiv kovida19), kao obavezu za pristup radnom mestu, piše agencija Ansa.

Predvodnici protesta protiv vladine odluke o obaveznoj “zelenoj propusnivci” (grin pasu) su radnici luke u Trstu, koji su već potvrdili da će sutra blokirati trščansku luku, jednu od najvećih u Italiji i glavnu za transposrt među-kontinenatalne robe.

Predsednik regije Friuli Venezija, Džulija Masimiliano Fredriga, apelovao na lučke radnike da odustanu od blokade jer, kako je rekao, osim ogromne štete koju će naneti ekonomiji grada i regije, paraliza transporta će ekonomski štetiti i samim radnicima.

Prema pisanju lista “Hafingotn post”, najmanje 50 odsto lučkih radnika u Trstu se nije vakcinisalo protiv kovida-19, dok je do sada 80 odsto Italijana imunizirano sa obe doze vakcine.

Zbog ozbiljnosti situacije predsednik italijanske vlade Mario Dragi je jutros pozvao na razgovor lidere najvažnijih sindikata, a agencija Ansa piše da ni vlada nije spremna da povuče svoju odluku o obaveznoj zelenoj propusnici.

Predstavnik za štampu tršćanskih lučkih radnika Stefano Pucer je izjavio “da radnici nisu spremni na kompromis” i da ne prihvataju čak ni mogućnost da test na kovid-19, obavezan za nevakcinisane svaka dva dana, koji košta 15 evra, za radnike bude besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.