U trendu

Italija: Samoorganizovanjem protiv izrabljivanja

RIM – U Firenci radnici koji dostavljaju hranu iz restorana na biciklu, takozvani „rajderi“, odlučili su da se samoorganizuju, kao odgovor na izrabljivanje čemu su izloženi radeći za multinacionalne kompanije, piše lokalni list “Firence todaj”.

Od 2018. godine ovaj posao je naglo porastao, omogućio je velike zarade multinacionalnim kompanijama vlasnicima digitalnih platformi za narudzbu, koje za dostavu uzimaju čak 40 odsto od naručene cene hrane.

Istovremeno položaj „rajdera“ u Italiji se stalno pogoršavao. U njihovu odbranu intervenisali su i sindikati, ali je njihov radni status malo promenjen.

„Rajderi“ su mizerno plaćeni, samo po broju dostava, a ne vremenu koje efektivno provedu na radu, kompanije i od njih uzimaju svoj procenat zarade, nemaju stalne ugovore.

Ukratko, izloženi su izrabljivanju, a sama organizacija posla je takva da favorizuje nadmetanje među njima, što u Italiji ocenjuju kao “rat siromašnih”.

Kooperativa koja je formirana u Firenci nazvana je “Robin Food”, što je igra reči, umesto prezimena Hud junaka legendi iz Šervudske šume koji se borio za prava sirotinje, koristi se reč food, što na engleskom znači hrana.

Jedan od osnivača kooperative, Nadim Hamami, kaže da će se članovi na tržistu boriti za svoje mesto povoljnijm cenama i što je najvažnije radnici će biti adekvatno plaćeni, imaće radne ugovore, biće plaćeni po radnom satu a ne po broju dostavljenih narudžbina.

“Naš cilj nije profit po svaku cenu, već dostojni uslovi rada za sve članove. Nudimo pravednije provizije i solidarna rešenja radnicima, a cilja nam je da budemo konkurentna alternativa prekomjernoj moći multinacionalnih kompanija“, kaže Hamami.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar