U trendu

Italijanska vlada odobrila novi zajam Alitaliji

MILANO – Italijanska vlada odobrila je nova sredstva posrnuloj nacional noj avio-kompaniji Alitalija kako bi da održala poslovanje dok se ne nađu novi investitori.

Vlada u Rimu je kasno sinoć odobrila Alitaliji zajam za premošćavanje problema od 400 miliona evra, finansijsku injekciju koja je kompaniji bila neohodna pošto državna železnica nije uspela da oformi konzorcijum novih investitora koji bi uložio sredstva u italijanskog avio-prevoznika, izveštava agencija AP.

Italijanska vlada je takođe produžila rok do 31. maja za nalaženje novog rešenja za spas avio-kompanije, koja se bori da preživi zbog oštre konkurencije u liku nisko-tarifnih prevoznika na letovima kratkog dometa i neadekvatne mreže na dugim linijama.

Italija je dobila odobrenje Evropske unije za ovu novu pozajmicu Alitaliji, koja je ranije dobila od države kredit od 900 miliona evra. Oba zajma moraju da budu vraćena ili će biti tretirana kao nepravedne državne subvencije.

Sindikati Alitalije je zakaozao 24-časovni štrajk za13. decembar u znak protesta zbog neizvesnosti, dodaje američka novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.