U trendu

Italijanski Eni i francuski Total otkrili veliko gasno polje kod Kipra

NIKOZIJA – Konzorcijum koji čine italijanski Eni i francuski Total otkrio je treće gasno polje u moru kod Kipra, čiji se kapacitet procenjuje na 2,0-3,0 biliona kubnih stopa (56,6-85 milijardi kubnih metara) ugljovodonika.

Dve kompanije će proširiti razvoj gasnog ležišta kod Kipra posle otkrića novog polja unutar istog područja za koje imaju dozvolu za istraživanje, saopštilo je danas kiparsko Ministarstvo energetike, prenosi agencija AP.

Ministarstvo je navelo da je novo nalazište otkriveno na bušotini „Zevs-1“, udaljenoj oko 162 kilometra od južne obale Kipra, na dubini od 2.300 metara.

U saoptenju se dodaje da najnovije otkriće „još jednom potvrđuje obećavajući potencijal ove oblasti“ i da Kipar želi da izvozi gas usred energetske krize koju je pogoršao ruski rat u Ukrajini.

Kiparska ministarka energetike Nataša Pilides izjavila je ranije za AP da se količina gasa koja je već otkrivena unutar kiparske priobalne ekonomske zone konzervativno procenjuje na 12-15 biliona kubnih stopa (340-425 milijardi kubnih metara gasa).

Druge kompanije koje takođe imaju dozvole za istraživanje unutar ekskluzivne ekonomske zone Kipra uključuju Ševron i njegove partnere Dač Šel i izraelski NJuMed, kao i EksonMobajl čiji je partner Katar Petroleum.

Konzorcijum Eni-Total ima daleko najviše koncesija, na sedam od 13 blokova koji čine ekonomsku zonu Kipra.

U oblasti istočnog Mediterana ima dovoljno prirodnog gasa za izvoz najmanje do 2050. godine, prema analizama Istočnog mediteranskog gasnog foruma, tela koje čine Grčka, Italija, Egipat, Kipar, Izrael, Francuska, Jordan i Palestina, dodaje američka novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar