U trendu

Italijanski Senat usvojio izmenjeni zakon o budžetu

RIM – Italijanski Senat je, posle burne maratonske sednice, odobrio zakon o nacionalnom budžetu koji je izmenjen pošto se Evropska unija usprotivila planovima vlade u Rimu da uz pomoć velikog deficita ispuni predizborna obećanja.

Zamenik italijanskog premijera i lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo naveo je na svom nalogu na Fejsbuku da će budžet za 2019. godinu ipak omogućiti koalicionoj vladi da ispuni svoja obećanja, koja uključuju odustajanje od smanjenja penzija i garantovanje minimalnih prihoda za nezaposlene i one koji su slabo plaćeni.

Da bi budžet bio usvojen, potrebno je da ga odobri i donji dom parlamenta, a krajnji rok je 31. decembar.

Kako objašnjava AP, Evropska komisija bi, ako izmenjeni budžet ne bude usvojen do tog roka, mogla da pokrene proces uvođenja sankcija Italiji.

Evropska komisija nedavno je prihvatila predlog Italije da cilj budžetskog deficita utvrdi na 2,04 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednoj godini.

Prvobitni predlog italijanskog budžeta predviđao je budžetski deficit od 2,4 odsto BDP-a u 2019. godini, što je bilo više od 1,8 odsto projektovanih za ovu godinu i što je Komisija odmah odbacila kao očigledno kršenje fiskalnih propisa EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.