U trendu

Italiju čeka rast budžetskog deficita zbog usporavanja BDP

RIM – Italijanski ministar ekonomije Đovani Trija očekuje da će niži privredni rast Italije uticati na povećanje budžetskog deficita naredne godine i na usporavanje tempa obaranja javnog duga, a najavljuje i prodaju državnog udela u banci Monte dei Paski di Sijena.

„Privredni rast Italije će, prema proceni vlade, iznositi 1,2 odsto ove godine, što je niže u odnosu na ranije prognoziranih 1,5 odsto“, izjavio je Trija u intervjuu za italijanski list „Korijere dela Sera“, objavljenom danas, prenosi agencija Rojters.

Prema njegovim rečima, takođe se očekuje da će projekcija rasta za narednu godinu biti revidirana naniže, na 1,0 ili 1,1 odsto sa prvobitno projektovanih 1,4 odsto.

„To usporavanje će dovesti do toga da deficit u 2019. godini bude 1,2 odsto“, rekao je ministar, što bi, kako ocenjuje Rojters, bio veći deficit od ciljanih 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda koji je projektovala prethodna administracija.

Niži privredni rast bi, naglašava Trija, mogao da uspori i obaranje javnog duga Italije, koji je drugi najveći u EU posle Grčke.

Vlada će, uprkos tome, ostati posvećena planiranom smanjenju duga, što bi „delimično moglo da bude ostvareno kroz plan privatizacije javnih preduzeća“, dodao je on.

Ministar je, u tom kontekstu, naveo da država planira prodaju svog udela u banci Monte dei Paski di Sijena, u kojoj ima 68 odsto vlasničkog udela.

Italijanska vlada bi danas trebalo da diskutuju o budžetu, koji je, prema rečima Trije, fokusiran na pronalaženje načina za podsticanje rasta kroz povećanje javnih investicija.

On je dodao da bi planirana veća socijalna davanja i rezanje poreza na promet trebalo da se uvode postepeno, i da budu finansirani ukidanjem više milijardi evra „teških“ poreskih olakšica koje uživaju kompanije i pojedinci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar