U trendu

Iz Crne Gore se odlilo 105,3 miliona evra u martu

PODGORICA – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori iznosio je u martu 189 miliona evra, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 105,3 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između priliva i odliva, iznosila je u martu 83,7 miliona evra, što je za 37,7 odsto manje nego u istom mesecu 2020, piše dnevni list Dan.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je pet odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat rasta dužničkih ulaganja”, navodi se u biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 5,4 miliona evra, dok su povlačenja sredstava nerezidenata koji su investirali u Crnu Goru iznosila 99,9 miliona evra, dodaje list.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 72,5 miliona evra, što čini 38,4 odsto od ukupnih SDI. Od toga je u nekretnine uloženo 37,1 milion evra, a u preduzeća i banke 35,4 miliona evra.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 114,4 miliona evra, što je 38,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.