U trendu

Izabrani prvi učesnici programa akceleracije Katapult

BEOGRAD – Katapult program Fonda za inovacionu delatnost, prvi akcelerator u Srbiji koji mladim preduzećima obezbeđuje tromesečno mentorstvo i povezivanje sa investitorima, odabrao je prvih 19 inovativnih startapa koji će učestvovati u programu.

Odabrani startapi dolaze u najvećem broju iz Beograda i Novog Sada, pretežno iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Komisija za selekciju odabrala je najkvalitetnije timove od 148 inovativnih preduzeća orijentisanih na rast, koji su se prijavili za Katapult.

Od kraja marta do kraja juna ova preduzeća, izabrana nakon konkurentnog procesa evaluacije, imaće priliku da unaprede svoje poslovanje i steknu nove veštine za privlačenje privatnih investicija.

Učesnicima je, pored mentorstva, na raspolaganju i finansijska podrška u vidu bespovratnih sredstava od 20.000 evra (za Ideation kategoriju preduzeća) do 50.000 evra (za Scale-up kategoriju preduzeća), saopštio je Fond.

Dodatno, startapovima koji obezbede kvalifikovanu investiciju u roku od devet meseci od završetka akceleracije, na raspolaganju je finansijska podrška do 300.000 evra.

Više od 30 iskusnih međunarodnih i lokanih eksperata kroz specifične obuke prilagođene svakom učesniku, aktivno će sarađivati sa mladim timovima.

Katapult umrežavanja i treninzi će pomagati učesnicima u identifikaciji potencijalnih investicionih partnera.

Kako je navedeno, polaznici i nakon završetka programa akceleracije ostaju deo zajednice Katapult.

Zahvaljujući čvrstom partnerstvu Vlade Srbije, Svetske banke i Evropske unije, kroz zajednička ulaganja, inovativnom preduzetništvu u Srbiji obezbeđena je podrška za razvoj inovacija.

Novi program akceleracije Katapult dodatno će osnažiti domaću startap zajednicu da se pozicionira na globalnom tržištu i na taj način doprinese rastu i konkurentnosti srpske ekonomije.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške EU u iznosu od 10 miliona evra.

Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.

Odabrana su preduzeća koja se bave pronalaženjem inovativnih rešenja u oblasti industrijskih procesa, zatim inovativna platforma koja omogućava studentima da pronađu predavače za bilo koji predmet i rezervišu privatne časove u samo nekoliko klikova, IKT rešenja za kreativnu audio-vizuelnu produkciju i softverski proizvodi koji prilikom isporuke paketa otkrivaju neefikasnosti.

Tu su i rešenja – novi multisenzorski postrehabilitacioni uređaj za individualnu kontinuiranu upotrebu u lečenju neurodegenerativnih bolesti, nova rešenja za poboljšanje kvaliteta života, oftalmološka nega i razvoj naočara sa autofokusiranjem za osobe sa presbiopijom, Smartivize koji omogućava kompanijama da saznaju ponašenje kupaca, zatim WarEden koji povezuje tradicionalne igre sa blokčejn tehnologijom i NFT/kripto-finansijskim ekosistemom u cilju stvaranja nezavisne ekonomije igara u kojoj igrači mogu zarađivati novac dok igraju igru iz zabave…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.