U trendu

Izgradnja saobraćajnica podstrek ekonomskom razvoju Srbije

NOVI SAD – Za dva dana ovde će biti puštena u komercijalnu upotrebu brza pruga, najkvalitetnija železnička infrastruktura u Jugoistočnoj Evropi, i brzi vozovi spajaće dva najveća grada u Srbiji, rekao je danas na otvaranju 4. Međunarodnog sajma saobraćaja „Traffic solutions expo“ u Novom Sadu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„U ovom trenutku gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, brzih saobraćajnica i dovršavamo brzu prugu – najkvalitetniju železničku infrastrukturu u Jugoistočnoj Evropi i kupujemo brze vozove“, kazao je Momirović.

Podsetio je da se u Srbiji trenutno gradi deset autoputeva i da je u planu još značajnih investicija ove godine, poput autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad i brze saobraćajnica Sombor-Kikinda.

Momirović je naglasio da smo do pre nekoliko godina imali infrastrukturu nasleđenu iz sedamdesetih godina prošlog veka, malo gradova je bilo povezano brzim saobraćajnicama, a železnica je bila zapostavljena.

Zaključio je da su započete kapitalne investicije u saobraćajnu infrastrukturu, kao i one koje tek treba da budu realizovane podstrek ubrzanom razvoju naše ekonomije.

Pokrajinski sekretar za saobraćaj Ognjen Bjelić ocenio je da je Vojvodina nesporno zauzela pravac značajnog poboljšanja saobraćajne infrastrukture.

„Dovoljno je pomenuti samo neke od projekata, poput Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice Sombor-Kikinda, autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Otvaranjem brze pruge Beograd – Novi Sad, koje je pred nama, počeće novo poglavlje i u železničkom saobraćaju naše zemlje“, rekao je Bjelić, prenosi Pokrajinska vlada.

On je naveo da je Pokrajinski sekretarijat za saobraćaj u poslenjih pet godina podržao više od 150 projekata namenjenih povećanju nivoa bezbednosti saobraćaja, u koje je uloženo 220 miliona dinara. , prenosi Pokrajinska vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.