U trendu

Izjava Kristin Lagard zaustavila pad evra prema dolaru

LONDON – Pad evra prema dolaru sa tronedeljnog maksimuma, koji je registrovan u utorak, zaustavljen je danas jer su investitori smanjili opklade u vezi s agresivnijim povećanjem kamata u Evropi nakon izjave predsednice Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Dolar je zabeležio neznatno kretanje, dan uoči objave podataka o potrošačkim cenama u SAD-u koji bi mogli da daju nove naznake o tempu monetarnog pooštravanja Federalnih rezervi (FED), prenosi Rojters.

Nešto oštrije ocene o aktuelnim ekonomskim kretanjima u prošlonedeljnim saopštenjima ECB i FED-a zatekle su tržišta i uticale na povećanje prinosa na dužničke hartije evrozone i SAD-a, podstakavši rast opklada na brže i veće povećanje kamata nego što se ranije očekivalo.

Međutim, Lagardova je u ponedeljak rekla da nema potrebe za većim pooštravanjem monetarne politike, nastojeći da ublaži rastuća očekivanja da će preduzeti agresivnije mere nakon što je prošle nedelje prvi put signalizirala mogućhe podizanje kamate u ovoj godini.

Evro je danas ojačao za 0,1 posto na 1,1425 dolara na trgovanju u 08:50 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon jučerašnjeg postepenog povlačenja najvišeg nivoa od 14. januara koji je zabeležio u petak, kada je dostogao 1,1483 dolara.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih konkurenata, oslabio je za 0,1 procenat na 95,504 poena. Krajem prošlog meseca, ovaj indeks je dostigao najviši nivo od jula 2020. i iznosio je 97,441 poena.

Tržišni akteri smatraju da postoji više od 70 posto šansi da FED podigne referentnu kamatu za 25 baznih poena na sednici u martu, i skoro 30 posto šansi da će povećanje iznositi 50 baznih poena, prema istraživanju američke kompanije CME.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđaju da će sutrašnji američki podaci o inlaciji pokazati da su potrošačke cene u januaru porasle za 7,3 odsto na godišnjem nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar