U trendu

Izmenama Zakona o dualnom obrazovanju više časova za učenje kroz rad

NOVI SAD – Ministarstvo prosvete i Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija održali su danas javnu raspravu o nacrtu izmena Zakona o dualnom obrazovanju, kojima se predviđa pojednostavljenje akreditacije poslodavaca za učenje kroz rad i povećanje broja časova učenja kroz rad.

Izmenama se predviđa i formiranje mešovitih odeljenja, trening centara, kao i finansijsko obezbeđenje učenika i mogućnosti za podršku poslodavcima koji su uključeni u sistem dualnog obrazovanja.
Kada je u pitanju uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje, nacrtom novih rešenja predviđeno je pojednostavljivanje postupka akreditacije, tako da se umesto prethodnog iskazivanja interesovanja poslodavca, odmah podnosi zahtev za akreditaciju uz program realizacije učenja kroz rad, što skraćuje postupak akreditacije, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije.

Takođe, uvodi se mogućnost da se poslodavci udruže u alijansu ako nemaju uslova da sami organizuju učenje, a pri srednjim stručnim školama biće formirano 12 trening centara za realizaciju dela učenja kroz rad, obrazovanje odraslih, stručno usavršavanje i realizaciju stručnih matura i završnih ispita.

Novine u pogledu finansijskog obezbeđenja učenika predviđaju mogućnost podrške dualnom obrazovanju iz budžeta Srbije radi školovanja učenika za deficitarna zanimanja (stipendije) koja će se određivati za svaku školsku godinu.

Takođe, navode, u skladu sa raspoloživim sredstvima biće omogućeno poslodavcima da refundiraju deo naknade za učenje kroz rad sa doprinosima.

Javna rasprava sprovodi se u periodu od 17. marta do 6. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar