U trendu

Izmenama Zakona o planiranju SRB može da bude lider u regionu u zelenoj gradnji

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa predstavnicima Saveta zelene gradnje Srbije o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji i na sastanku je ocenjeno da će predviđene izmene omogućiti da Srbija bude lider u regionu u domenu zelene gradnje.

„Hvala vam što ste prepoznali nešto po čemu Srbija može da bude lider u regionu. Zakon je već revolucionaran i do sada je Srbija bila na dobrom putu, ali sa ovim zakonom biće još bolje“, rekao je član Odbora direktora Saveta zelene gradnje Srbije Bojan Bogdanović.

On je ukazao da je važno da zelena gradnja uđe u regulativu i da se stimulišu oni koji već „zeleno“ grade.

„Mi smo realni partneri ministarstva, svesni da prevelika ambicija može i da ubije projekat. Dosadašnji pravac je odličan“, rekao je Bogdanović.

Ministar Vesić je naglasio da su prihvaćene gotovo sve sugestije Saveta, podsećajući da se u Srbiji već gradi po sertifikatima zelene gradnje, a da će novi zakon biti samo iskorak i najekološkiji do sada.

Kako je saopštilo ministarstvo, Vesić je naveo da energetski pasoš postaje obavezan, tako da bez njega, primera radi, niko neće moći da proda stan.

Dodao je da takav pasoš već sada imaju sve nove zgrade.

Zato je zakon predvideo rokove u kojem stare zgrade moraju da pribave energetske pasoše i to – tri godine za državne i javne zgrade, pet godina za poslovne i 10 godina za stambene zgrade, s tim što će u poslednjem slučaju trošak snositi lokalne samouprave, a ne stanari.

Vesić je rekao i da zakon predviđa obaveznu izradu tehničke dokumentacije u BIM (Building Information Modeling) tehnologiji, ali ostavlja rok za njenu primenu od dve i po godine, odnosno do 1. januara 2026.

Dodao je da će investitori koji grade ekološki plaćati 10 odsto nižu naknadu za građevinsko zemljište.

Na sastanku je bilo reči i o načinu na koji će investitori ubuduće pribavljati sertifikate zelene gradnje, u skladu sa evropskim i svetskim standardima, a to će biti predviđeno posebnim pravilnikom u čijoj će izradi učestvovati i predstavnici Saveta zelene gradnje Srbije, saopštilo je ministrastvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar