U trendu

Izmene Zakona o hipoteci za rešavanje NPL

Vlada Srbije, u okviru sprovođenja Strategije za rešavanje problematičnih kredita, priprema izmene i dopune Zakona o hipoteci, novi zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, a do kraja godine treba da donese odgovarajuće propise koji će omogućiti da se reši problem poreskog tretmana nenaplativih kredita u realnom sektoru.

„Ima zaintersovanih firmi koje se bave otkupom nenaplativih kredita“, nagovestio je Milikić i ocenio da bi trÅŸiÅ¡te otkupa i prodaje nenaplativih kredita moglo da zaÅŸivi već u prvom kvartalu naredne godine.

Učestvujući na prezentaciji „Osnovni elementi Strategije za reÅ¡avanje problematičnih kredita i akcionih planova Ministarstva finansija i NBS“, Milikić je rekao da vladina Strategija za reÅ¡avanje problematičnih kredita je vrlo pozitivan pomak, koji sadrÅŸi sevobuhvatan paket mera sa ciljem da rastereti finansijski i bankarski sistem i pomogne realni sektor zemlje, da se normalno razvija neopterećen dugovima.

Milikić je napomenuo da je za Strategiju Vlada Srbije dobila pohvale od MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, napominjući da se sa problematičnim kreditima susreću mnogo razvijenije ekonomije na globalnom nivou, kao posledica svetske finansijske krize iz 2008. godine.

Osim Strategije, u avgustu su usvojena i dva akciona plana – prvi, Akcioni plan vlade, koji obuhvata sva ministarstva uključena u realizaciju Strategije za reÅ¡avanje problematičnih kredita i drugi – Akcioni plan NBS, podsetio je Milikić na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Slični tekstovi

U okviru sprovođenja Strategije i akcionih planova, pripremaju se izmene i dopune Zakona o hipoteci, a uskoro će biti donet i zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, najavio je Milikić i dodao da do kraja godine treba da se donese odgovarajuća zakonska regulativa koja će omogućiti da se reši problem poreskog tretmana nenaplativih kredita u realnom sektoru.

ReÅ¡avanje problema nenaplativih kredita zavisiće puno i od samih banaka, a vlada kao regulator, učiniće sve da se prevaziđu prepreke u reÅ¡avanju tog problema, rekao je pomoćnik ministra finansija i poručio da drÅŸava nema nameru da nekome neÅ¡to naređuje na trÅŸiÅ¡tu, niti da naruÅ¡ava principe ponude i potraÅŸnje.

Prema vaÅŸećim propisima, samo druga banka moÅŸe da preuzme otplatu problematičnih kredita koje imaju fizička lica, rekao je Milikić i dodao da se radi na donoÅ¡enju propisa koji će dodatno zaÅ¡tititi fizička lica od prinudne naplate od poverilaca.

Milikić je rekao da je Ministarstvo pravde, u saradnji sa Svetskom bankom, počelo obuku sudova i sudija za predmete koji se bave nenaplativim kreditima, a pogotovo na upoznavanju sudija sa finansijskim aspektima nenaplativih kredita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.