U trendu

Izmišljeno da građani imaju otpor prema energ. tranziciji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da put do Srbije sa dovoljno energije i zdravom životnom sredinom vodi kroz saradnju i dijalog, a ne kroz iznošenje neistina o postojanju otpora kod građana.

„Ako neko zaista želi da vidi Srbiju kao zemlju koja ima i dovoljno energije i zdravu životnu sredinu, put do tog cilja vodi kroz dijalog, saradnju i zajednički rad na ostvarivanju ciljeva, a ne kroz iznošenje izmišljenih optužbi, kao što je tvrdnja o postojanju otpora kod građana prema zelenoj energetskoj tranziciji“, navela je ona, saopštilo je resorno Ministarstvo u saopštenju.

Mihajlović je istakla i da postoji veliko interesovanje građana za učešće u programu povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima i postavljanja solarnih panela.

„To najbolje pokazuje da su građani itekako zainteresovani da imamo i dovoljno energije i da sačuvamo životnu sredinu, odnosno da imamo čist vazduh i da čuvamo naše reke i zemlju“, rekla je ona.

Ocenila je da otpori postoje, ali „u određenim institucijama, preduzećima i posledica su određenih interesa“.

„Najbolje smo to mogli da vidimo kod protivljenja zelenoj energiji, odnosno sprovođenju Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije. I to je nešto na čemu treba zajedno da radimo umesto što, nažalost, po ko zna koji put imamo izmišljene optužbe i pokušaje nekih da monopolišu temu zdrave životne sredine“, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala i da nema uspešne energetske tranzicije bez učešća i podrške građana.

„Zato ćemo i težiti najširem konsenzusu kako bismo zajedno radili najpre na utvrđivanju, a onda i na ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije“, rekla je ona.

Dodala je da je postupak izrade Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku transparentan od samog početka.

„Otvoreni smo da čujemo predloge i sugestije svih, uključujući privredu, univerzitete, civilni sektor, građanke i građane“, poručila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar