U trendu

Izvoz IKT sektora za 2019. mogao bi biti preko 1,4 mlrd evra

BEOGRAD – Izvoz u IKT sektoru u prethodnoj godini bio oko dva puta veći nego u 2016. godini, kada osnovan Savet za informaciono preduzetništvo i inovacione tehnoligije, a očekuje se da će finalni rezultati za 2019. pokazati izvoz od preko 1,4 milijarde evra, rečeno je danas na sednici tog tela kojom je predsedavala preemijerka Ana Brnabić.

Predstavljajući izveštaj realizovanih aktivnosti u protekloj godini i planove za 2020. godinu, Savet je zaključio da je suficit u 2019. godini u razmeni IKT usluga najveći suficit u razmeni bilo koje robe ili usluge iz Srbije i da doprinosi rastu BDP oko 0,6 odsto, što predstavlja 15 odsto ukupnog rasta.

Predsednica vlade istakla je da je tokom poslednje dve godine prioritet vlade bio promocija podsticaja, stvaranje uslova za dobro poslovno okruženje i razvoj startap preduzetništva.

Ocenila je da će za unapređenje poslovnog okruženja i dalji razvoj ovog sektora, veliki značaj imati i usvojena uredba kojom se definišu kriterijumi za odobravanje boravka u Srbiji za inostrane osnivače inovativnih startapova i investitore.

Srbija na ovaj način, kako je objasnila, nastavlja sa uvođenjem podsticaja za strane investitore i podizanjem atraktivnosti svog poslovnog okruženja u međunarodnim okvirima.

Kao najvažnije projektne oblasti za tekuću godinu navedene su – izgradnja i osnaživanja inovacione infrastrukture, ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i stvaranja uslova za konkurentno okruženje inovacionih i tehnoloških kompanija.

Među ciljevima za tekuću godinu navedena je implementacija informatike od prvog razreda osnovne škole kroz predmet „Digitalni svet“, koji uključuje oblasti digitalno društvo, bezbedno korišćenje digitalnih uređaja i algoritamski način razmišljanja. Takođe, predviđen je i set mera podrške nastavnicima informatike, od kojih su najvažnije stipendiranje budućnih nastavnika tokom školovanja i uključivanje predavača iz privrede u izvođenju nastave.

Planirano je i kreiranje novog master studijskog programa od nacionalnog značaja iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka, organizacije i umetnosti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević objasnio je da je da je za kupovinu računara za škole širom Srbije izdvojeno 860 miliona dinara, što je, kako je istakao, prvi korak za unapređenje ove oblasti.

On je ocenio da je program informatičke pismenosti u školama podignut na najviši mogući nivo, i da je do kraja naredne godine planirano i uvođenje 10.000 novih digitalnih učionica.

Vlada Srbije je, kako je objasnila premijerka, usvojila više strategija u oblasti inovacionih tehnologija, među kojima je i Strategija razvoja veštačke inteligencije u Srbiji od 2020. do 2025. godine, na čijoj se implementaciji već radi.

Premijerka je istakla da su u pripremi i strategija pametne specijalizacije i strategija industrijskog razvoja, čije se usvajanje uskoro očekuje, a kojima će biti nastavljeno stvaranje neophodnih uslova za razvoj privrede i poslovnog okruženja i osnaživanje inovativnog sektora.

Ona je navela da je prevashodan zadatak za ovu godinu i širenje širokopojasnog interneta, koji će obuhvatiti oko 600 naselja, odnosno 90.000 domaćinstava.

Najavila je da se do kraja godine, planira otvaranje naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, koji će zajedno sa Beogradom i Novim Sadom, činiti najveću mrežu naučno-tehnoloških parkova u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.