U trendu

Izvoz ruske nafte u Indiju skočio 25 puta

LONDON – Indija je od februara primila 34 miliona barela ruske nafte po diskontnoj ceni, što je za više od 10 puta iznad vrednosti ukupnog indijskog godišnjeg uvoza iz Rusije, izvestio je Rojters pozivajući se na podatke kompanije za prikupljanje i distriuciju finansijskih informacija Refinitiv Ajkon.

Kako se navodi, Indiji je ovog meseca isporučeno više od 24 miliona barela ruske nafte u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i oko tri miliona barela u martu. Prema podacima, ta južnoazijska država će u junu dobiti oko 28 miliona barela nafte iz Rusije.

Izvoz ruske sirove nafte u Indiju iznosio prošle godine u proseku tek 960.000 barela mesečno, što je otprilike 25 puta manje od ukupnih ovomesečnih isporuka, prenosi Raša tudej.

Zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu, pružile su priliku indijskim rafinerijama da povećaju kupovine ruske nafte, uglavnom sirove uralske, po sniženim cenama, pošto su pojedini evropski kupci odustali od kupvina „crnog zlata“ iz Rusije.

Indija se našla na udaru kritikna na Zapadu zbog nastavka kupovine ruske nafte, a Nju Delhi te osude obacuje navodeći da udeo ruske nafte u uvozu čini samo delić ukupnih potreba te zemlje.

Indijske vlasti su takođe saopštile da će nastaviti kupovine „jeftine“ ruske nafte jer bi nagli prekid mogao da dovede do rasta troškova indijskih potrošača.

Prema nekim ranijim medijskim izveštajima, Indija je tražila nabavnu cenu za rusku sirovu naftu ispod 70 dolara po barelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.