U trendu

Izvoz suplementa u prvih 8. meseci vredan 22,5 mln evra

BEOGRAD – Izvoz dijetetskih suplemenata iz Srbije je u prvih osam meseci ove godine iznosio 22,53 miliona evra, a na prvom mestu je izvoz u BiH gde je otišlo oko 800.000 kilograma dijetetskih suplemenata u vrednosti od 7,56 miliona evra, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije na skupu o tržištu dijetetskih suplemenata Srbiji.

Sekretarka Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Mirjana Vučićević na stručnom skupu je predstavila nalaze o proizvođačima na tržištu i navela da u Srbiji ima ukupno 264 proizvođača dijetetskih suplemenata.

„Ukupan broj proizvođača je 264, od toga njih 231 čine privredna društva, zatim 30 preduzetnika i tri apotekarske ustanove“, navodi Vučićevićeva.

Najveći izvoz je bio za BiH, Crnu Goru i Severnu Makedoniju ukupno skoro 17 miliona evra, dok je vrednost izvoza za Kosovo i Mađarsku nešto više od milion evra.

Izvoz suplemenata u prvih osam meseci ove godine, prema podacima, obavljalo je 149 izvoznika, na 46 tržišta.

Marina Antić Levnajić ispred IQVIA je predstavila podatke za period 2019. do 2022. godine koji pokazuje da je ukupna prodaja iz apoteka u poslednjih godinu dana porasla za 17 odsto i dostignuta je vrednost prodaje od 1,25 milijarde evra.

Vitamini i minerali su i dalje grupa proizvoda koji čine najveću grupu u kategoriji dijetetskih suplemenata, i sa svojih skoro 83 miliona evra prodaje predstavljaju najznačajniju grupu u ovoj oblasti.

Prosečna cena po prodatom proizvodu u suplementima, navodi Marina Antić Levnajić ispred agencije za istraživanje globalnog tržišta IQVIA, upoređujući treći kvartal 2022. i treći kvartal 2019. kaže da je prosečna cena svih prodatih proizvoda 2019. bila 4,9 evra i do sada je porasla za 24 odsto i dostigla vrednost od 6,1 evro.

U ovom čitavom rastu polovina dolazi iz poslednjih godinu dana, ističe Levnajićeva i dodaje da ovaj rast delimično pokazuje inflaciju, ali i promenu navika potrošača, odnosno to da su otvoreniji ka kupovini skupljih proizvoda.

Vitamini i minerali beleže najveći rast u prosecnoj ceni prodatog proizvoda, i kod vitamina i minerala je promena navika potrošača najočiglednija.

Levnajićeva dodaje da oni čine 29 odsto ukupne prodaje svih suplemenata, iako su u poslednjih godinu dana imali pad prodaje od čak 13 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar