U trendu

Izvoznici najviše pogođeni zbog ratnih dejstava u UKR

BEOGRAD – Izvoznici su na prvom mestu ugroženih zbog ratnih dejstava u Ukrajini, izjavio je danas predstavnik Privredne komore Srbije Bojan Stanić i dodao da će uvoznici sirovina iz Rusije problem tek imati kada istroše zalihe.

Pomoćnik direktora Sektora za internacionalizaciju PKS je za Tanjug rekao da je posbeno bitno informisati privredu i pripremiti je za ono što dolazi, posebno ako kriza potraje.

„Izvoz na ukrajinsko tržište je nemoguć, u 2021. je iznosio oko 150 miliona evra, a izvoz za Rusiju dostupan je sve manje, postaje komplikovaniji, traznit duži i skuplji, a problem je i osiguranje poslovnih poduhvata“, rekao je za Tanjug Stanić i ukazao da i depresijacija rublje svakako predstavlja problem

Stanić ocenjuje da su na neki način ugroženi i uvoznici koji zavise od sirovina iz Rusije u hemijskoj i metalskoj industriji.

„Nisu još ugroženi na tom nivou, jer postoje zalihe ali kada one nestanu, a kriza se nastav,i doći će do određenih poroblema“, kazao je Stanić i dodao da ne treba zaboraviti da se nastavljaju inflatorni pritisci, pre svega kao posledica rasta cena energenata i hrane.

Prema njegovim rečima, sada postoji velika neizvesnost i oko sankcija koje Zapad uvodi Rusiji, jer nije dovoljno jasno na koji način one funckionišu u praksi.

Bitno je, kako kaže, da informišu kompanije koje posluju sa ugroženim područjima.

Pratimo sve što se dešava, imamo naše predstavništvo u Briselu, Rusiji i kompanije koje su dirketno uključene u poslovne procese tako da javnost obaveštavamo na dnevnom nivou.

Stanić kaže da tamo gde postoji problem oko trasporta, i prilikom nabavki sirovina nastoje da povežu ponudu i tražnju, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.