U trendu

Jakovljević (Dveri): Srpske maline su razvojna šansa, a ne problem

Milovan Jakovljević, poslanik Dveri u Skupštini Srbije, ocenio je da u Srbiji neuređeno tržište i nedostatak dugoročne strategije godinama ugrožavaju proizvodnju malina koja bi morala da bude razvojna šansa.

Vladu je pozvao da spreči nekontrolisani uvoz malina, pooštri standarde prilikom uvoza, stimuliše izvoz, zaštiti poreklo i zabrani reeksport malina iz uvoza pod srpskim brendom.

On je u autorskom tekstu kji su prenele Dveri, napisao da je proizvodnja malina od strateškog značaja za BDP Srbije jer je godišnji prihod od izvoza tog voća 300-400 miliona evra, a proizvodnjom malina se bavi više od milion i po ljudi.

Jakovljević koji je i sam proizvođač malina, naveo je da postoji utisak da su se proizvođači obogatili od malina, i naveo da su se u izbornoj 2022. godini zvaničnici i predstavnici državnih institucija utrkivali najavama većih cena.

„Najavljene cene za kilogram malina kretale su se od 600 do 1.000 dinara, što je rezultiralo rastom cene rada, hrane, smeštaja, struje, nafte, mineralnih i organskih đubriva, sredstava za zaštitu, osiguranja, mašinske obrade zemlje, rezervnih delova i drugih pratećih troškova“, napisao je Jakovljević.

Poslanik Dveri je istakao da je većina proizvođača malina, umesto najavljene cene, naplatila od 300 do 550 dinara, a dobar deo proizvođača ni do dana današnjeg nije naplatio svoj trud.

Ako se uzme u obzir rat u Ukrajini i zastoj u izvozu malina na evropsko i svetsko tržište, danas u hladnjačama u Srbiji na zalihama stoji oko 10 hiljada tona malina, što ne bi trebalo da predstavlja ozbiljan problem.

„Kao član skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, inicirao sam reprogram duga otkupljivačima kod komercijalnih banaka u vremenskom periodu od šest do 12 meseci, kako bi se stvorili uslovi da otkupljivači preusmere novac i isplate poljoprivrednim proizvođačima. Inicijativa je urodila plodom i na ovaj način problemi malinarstva u 2022. godini su u dobroj meri sanirani i stvoren je ambijent za nesmetano poslovanje“ ocenio je Jakovljević.

On je odbacio ocene pojedinih stručnjaka da će proizvodnja malina u ovoj da 2023. godini koštati 134 dinara po kilogramu i dodao da je realna proizvođačka cene malina 242 dinara u ravničarskim predelima i 260 dinara na strmim područjima, uz prinos od 12 tona malina po hektaru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.